"Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус", заяви проф. Иван Литвиненко, който член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в столицата.

Става дума за починалото 3-годишно момченце Алекс, което беше прехвърляно между три болници.

"Абсолютно единодушно всички членове на комисията стигнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас", коментира пред bTV Литвиненко.

Според него се получава разминаване по случая и не се взема предвид как се е развила болестта, след като е било оценено първоначалното състояние на детето.

Инфекцията се е развила изключително бързо и това е причината за трагичния изход. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

"До настаняването му на легло, вече е имало проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб", обясни още проф. Литвиненко.

Борисов: Родителите на Алекс са снимали в какво състояние е детето и как се държат в болниците

Борисов нареди, Ананиев изпълни! Директорите на трите болници - отстранени

Борисов: Директорите на трите болници да се махат! Разстроих се! Това бездушие...

Трима лекари върнали починалото 3-годишно дете по настояване на д-р Емилия Георгиева

Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат злокачествено и за часове умират деца по цял свят, обясни още експертът.

Всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела, категорични са лекарите.

Доц. Атанас Мангъров участва в изготвянето на проверката по трагедията със смъртта детето.

Той обясни какво е било състоянието на момченцето при прегледа в болница "Лозенец" около 10:30 ч. сутринта. То е било в "задоволително общо състояние и активен по време на прегледа", според лекарската документация.

"Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно", заяви доц. Мангъров.