Вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID нерядко види до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи. От това се оплакаха родители, а лекари потвърдиха казаното от тях. Последствията са затруднено дишане за дълъг период напред, а понякога и изкривяване на носната преграда.

“Изследването на деца по този начин, чрез вземане на секрет от носа почти винаги е компрометирано, защото нослетата на децата са малки, а персоналът, който взема пробите най-често е без лаборантски опит”, коментира пред “Труд” лабораторният лекар Георги Тодоров. Според него е добре да се прекрати тестването на контактните лица, особено деца и да се пристъпи към това да се проверят симптомните с имунологичен тест, защото те са развили антитела. “Време е да се върнем към традиционното практикуване на медицина, в която проверяваме симптомните, а лекуваме болните”, категоричен бе д-р Тодоров.

Родители разказват, че в момента цари пълен хаос с карантинирането на контактни ученици. “В 107 училище в София има карантинирани 4 класа. Братята и сестрите на децата, които са поставени под карантина си ходят свободно навсякъде, родителите също не са под карантина”, обясни майка. Според нея чрез поставянето под 14-дневна карантина се пестят пари от тестове, които здравните власти обещаха да плащат.

Всъщност PCR тестовете се покриват от държавата, ако са назначени от лекар инфекционист или вирусолог, или от РЗИ.

“Първолаците въобще не знаят какво да правят с маските. Гледах как две деца вързаха раниците си за маските си и се опитваха да ги вдигат от земята. Други ги ритат, настъпват и после ги пъхат в джобовете си”, разказа баща на първокласник. Той обясни, че наблюдавал как малчуганите си слагали маски на очите и играели на сляпа баба.

Проверка установява, че никъде няма данни колко класа и колко ученици са поставени под карантина. Както и докога са карантинирани.

Проф. Иван Чалъков, шеф на клиниката УНГ в ИСУЛ:

Носът е аристократичен орган и не търпи селскостопанско отношение. Като се счупи конха и пречи на дишането, конхата се маха, за да се освободи място за въздуха. Анатомията на носа е сложна, има много съдове и нерви. Има и горна конха, има среден носов ход, където са каналите на синусите - предна и задна група. И там като направим нещо, белята е още по-голяма. Защото като се напълни фронталния синус с гной, отзад е мозъкът. Нещата са доста сложни... В предната част на носната преграда има място, което при грубо пипане кърви.

Носът е шокогенна зона. Трябва да се пипа много внимателно и от подготвени хора.

Лекари: Нежното вземане на секрет дава фалшив резултат

Нежното и повърхностно вземане на секрет от носа за PCR-тест дава фалшив резултат. Това коментираха пред “Труд” лични лекари от Варна. Според тях, за да е реален тестът, пробата трябва да се вземе от извивката, където носните входове преминават към носоглътката. Усещането е неприятно, при манипулацията може да се получи и леко кървене, ако ноздрата е с изкривена или тясна преграда. Затова има роптаещи пациенти, но при всички случаи това неудобство е по-леко от заблудата, категорични са медиците. Те дават примери с пациенти, които след два отрицателни PCR-теста, направени по “лекия” начин, дават положителни проби на третия път. В момента във Варна върлува парагрипен вирус, който атакува децата, предупреждават личните лекари. Но успокояват, че симптомите са хрема и температура и не могат да се объркат с коронавирус.

Бургаски родител в шок: 

Детето ми се връща с три чужди маски, нашата я няма!

Детето ми се връща без маска или с чужда маска на устата. Или с още други две в чантата, но и те не са негови. Не е ясно къде е нашата, с която сме го изпратили сутринта на училище. Пълен хаос е, децата непрекъснато си губят маските.

Това разказа родител на дете във втори клас. Бащата коментира, че децата са малки и не могат да се грижат за себе си. - Не е ясно какво правят с маските и играят ли си с тях, и на каква игра. Това не са никакви мерки, отсече той.

В Бургас родителите са в пълен стрес от ходенето на децата на училище. Напрежението ескалира. “Много се страхувам. Взела съм си отпуск, за да следя какво става и дали в училището всичко е наред. Всеки ден следя бюлетина и си правя вътрешно разузнаване кои училища имат вече класове в карантина, защото не им дават имената”, разказа майка, седнала пред бургаско училище.

“В училището на детето ми има клас под карантина. Ужасена съм. Детето е от близко населено място, но не съм сигурна че карантинираните му съученици наистина си стоят у дома и са казали на родителите си, или идват и играят в двора. Никой не ни казва има ли други болни. А семействата на карантинираните ученици в карантина ли са”, пита риторично друга майка.