“Хипертонията е най-разпространеното заболяване, то е основен носител на риска от сърдечносъдови инциденти. Хипертонията и диабетът са причина номер 1 за бъбречна дисфункция. 

Качество на контрола на хипертонията е много важно. Контролът у нас се подобрява - ние наистина постигаме около 50% добър контрол на кръвното налягане на пациентите. Много е важно човек да бъде обучен как да разпознае опасни симптоми в домашни условия, съветва кардиологът проф. д-р Арман Постаджиян. 140 на 90 е нормата за кръвно налягане, но измерено от лекар. Във възрастта над 80 г. се смята, че човекът е хипертоник при стойност повече от 160 горна граница. Масовата ни цел е кръвното да е под 140 на 90. Ако човек измерва кръвното си вкъщи, се очаква то да бъде с около 5 милиметра по-ниски стойности.

С възрастта е нормално долната граница да спадне, а горната граница да се увеличи. Важно е да има измерени стойности в седнало и в легнало положение на пациента. Правят се две измервания на ден - сутрин и вечер, като се взима средната стойност от тях. Всички стойности над 135 на 85 не са нормални.”