59 на сто от българите пушат, а 44% от тях не смятат и да се отказват от вредния навик, сочи национално представително проучване.

От данните става видно, че 37 на сто от пълнолетните пушачи са правили неуспешни опити да откажат цигарите.

Участниците в проучването смятат, че всички тютюневи и свързаните с тях изделия са вредни и употребата им носи риск за здравето, но също така е отчетена известна разлика във възприятията за степента на бездимните продукти то тютюневите изделия.

Данните показват още, че, около 10% са заявили, че са отказали пушенето в някакъв момент в миналото, преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% твърдят, че са били повлияни от други хора.

44% от спрелите да пушат, са го направили заради ефектите върху здравето им, 27% – заради разходите, а 7% – заради ефекта върху околните.

Средното количество изпушени цигари на ден е 14 къса, а от бездимните – 10 стика.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, България има всички основания с това продължаващо високо ниво на тютюнопушене да пристъпи към прилагане на нови стратегии.

"Най-важно е да предпазим най-младите хора – това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се направят всички възможни усилия, за да спрат. За пушачите, които не могат да спрат – да се разработят и приложат утвърдени програми и стратегии за намаляване на вредата, като преминаване към продукти с доказано по-ниско излагане на вредни вещества, никотин-заместваща терапия, психологическа терапия или комбинация от няколко подхода", посочи той.