По данни на Регионалната здравна инспекция към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на Област Пловдив, е 1144. Оздравелите пациенти  до момента са 581, като за двата дни са 37. На домашно лечение са 404. Под карантина са 535 лица. Хоспитализираните са 144, от тях с потвърден COVID-19 са 123 пациенти.

През последните 48 часа в отделенията са приети 9 пациенти.  На интензивно лечение са петима души. През изтеклото денонощие има 1 починал – жена на 86г. със съпътстващи сърдечни заболявания.

Повечето от  новорегистрираните случаи се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки. 

Заради задълбочаващата се епидемична обстановка в Пловдив област, Областният кризисен щаб взе решение за задължително носенето на маски при предстоящи масови мероприятия с публичен характер на открито футболни срещи, концерти и други сценични прояви. Кметовете по места трябва да оказват съдействие на контролните органи. 

„Това решение е с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие”, обясни областният управител Дани Каназирева. 

Новите данни: България подмина Испания по брой починали от коронавирус

Във връзка с установени случаи на служители на Община Пловдив с положителни PCR тестове, кметът Здравко Димитров разпореди спешна проверка на мерките за превенция от коронавирус при осъществяване на административното обслужване на гражданите и предпазване на служителите, които работят на първа линия.

Съвещания и комисии ще се превеждат онлайн, а приемането на документи на гражданите и предоставянето на административни услуги ще се осъществяват при засилени противоепидемични мерки. 

"Отново призоваваме хората да използват възможността за издаване на документи по електронен път и само когато това е невъзможно, да посещават общинските служби“, заяви кметът Здравко Димитров.

Секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева проведе днес онлайн срещи с ръководителите на отдели и дирекции в сградата на пл. „Централен“ № 1 и се увери, че са предприети всички мерки, за да се гарантира нормалната и спокойна работа на звената.

„Няма причини да се преустанови административното обслужване на граждани на този етап“, поясни тя. По думите ѝ обстановката в другото голямо административно звено, което обслужва граждани – дирекция „Местни данъци и такси“, обстановката е абсолютно спокойна и работата продължава в нормален ритъм.

Припомняме, че противоепидемичните мерки са разписани в заповед на кмета на кмета Здравко Димитров, издадена на 13 март и са в сила и до момента. Те предвиждат забрана на достъпа на външни лица, които не са служители на общинската администраци, в сградите на Община Пловдив с изключение на партерните етажи - деловодство, отдел ДИДО, отдел ГРАО и каса на дирекция „Счетоводство“. По изключение и само при спешна необходимост се допускат външни лица в административните сгради след разрешение от съответния ръководител, а имената на допуснатото лице се записват в регистър от служителите на ОП „Общинска охрана“. Не се допускат външни лица с грипоподобна симптоматика. При извършване обслужването на хора в помещенията на партерния етаж се допускат не повече от двама граждани едновременно, а те трябва да спазват необходимата дистанция помежду си.

Особено засилен е пропускателният режим при обслужване на гражданите в дирекция „Местни данъци и такси“ на ул. „Радецки“ № 18. До гишетата за административно обслужване се допуска само по един гражданин.

Продължава засилената дезинфекция на всички помещения и работни места на служителите, в това число общите части на сградите – тоалетни, стълбища, входни врати, коридори.

В затворените помещения, където не може да се осигури необходимата дистанция, служителите са задължени да работят с маски, а гражданите не се допускат без лични предпазни средства.

На база на резултати от утрешните тестове ще се вземе решение за осигуряване на дистанционна работа за служителите от отделите, където това е възможно.

Проф. Кантарджиев с лоша прогноза за смъртността от COVID-19 у нас!

COVID е една голяма загадка, това е биологична война

610 лева на родителите, които в COVID криза си гледат децата!

Бебета сред новозаразените в Пловдивско, налагат се нови мерки!

Шестима заразени в Спешното в Пазарджик, най-младият - на 27 г.!

Имунолог каза истината за данните със заразени у нас

Относно регистрираните през последните дни  служители на община Пловдив - общо 4 към момента, според национална система, от РЗИ съобщават, че се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания.   

Сред новите случаи в областта имаме две бебета под година от Пловдив и Асеновград, едното от които е хоспитализирано. Най – възрастният пациент е на 93 години – жена от Пловдив, която е на домашно лечение. 

Статистиката по общини:  Пловдив – 779,  Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица - 33, Асеновград – 54, Брезово – 2, Куклен – 10, Садово – 14, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот - 9. 

От 17 август още две болници влизат в графика за прием и лечение на пациенти със съмнение или доказан COVID-19. Това реши Областният кризисен щаб на свое заседание.

Двете здравни заведения са УМБАЛ“ Пълмед“ с  15 легла и МБАЛ „ Св. Пантелеймон” с 25 легла, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база. 

Щабът реши  също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да бъдат само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. 

Утре в Областна управа ще се проведе среща със здравните заведения, които до сега не са  били ангажирани с COVID-19. 

„ Важно е да обезпечим добрата организация  и занапред в областта, както и да има солидарност между болниците. Смятам, че към момента това го постигаме с общи усилия на всички здравни институции. Ежедневно разговарям с директорите на болниците. Важно е и Спешна помощ да имат спокойствие при хоспитализацията на пациентите със съмнение или доказан коронавирус, както през деня, така и по време на нощните дежурства . Целта е няма напрежение и сред обществото, защото мерките които взимаме са превантивни, коментира председателят на ОКЩ Дани Каназирева.