Екип от Военно-медицинска академия пристигна днес следобед в МБАЛ-Пазарджик. Националният консултант по инфекциозни болести   полковник доцент Андрей Галев се отзова на  молбата  за помощ, изпратена от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов. 

Областният управител Стефан Мирев и директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова осъществиха контакт с Националния оперативен щаб и създадоха необходимата организация за осъществяване на мероприятията по дезинфекция в МБАЛ-Пазарджик.

Полковник доцент Андрей Галев проведе експертна среща  с участието на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов, зам.-директора д-р Димитър Савов, главната медицинска сестра Елена Станчева и директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова.

Той направи експертни препоръки по отношение на дезинфекционни планове и програми в МБАЛ-Пазарджик и даде методически указания за последващи превантивни мерки. Екипът на ВМА  извърши  текуща огнищна  дезинфекция на Отделението по анестезиология и  интензивно лечение, където 14 медици се оказаха с положителни проби за коронавирус.

 Утре предстои извънреден инструктаж на медицинския персонал на болницата за вътреболнични инфекции и ковид инфекция, както и за обличане и събличане на лични предпазни средства.