Онихокриптозата , или врастнали  нокти на краката, е доста често срещано заболяване, което се среща при хора на всяка възраст. Заболяването се свързва с навлизането на нокътната плочка в меките тъкани. Най-често това се случва с палеца.

Това ново странно изобретение на японците ще спаси хиляди хора от натрапчив проблем (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първо, човек усеща дискомфорт и болки при ходене. По правило повечето хора пренебрегват тези симптоми. Ако с времето не се лекува, се появява гной. В особено напреднали случаи, пръстът трябва да бъде ампутиран.

Причини за срастване на ноктите на краката

твърде дълбоко изрязани ъгли на нокътната плоча

гъбички

плоски стъпала

прекомерно изпотяване

неудобни обувки с лошо качество

нараняване, натъртване, зачервяване

хормонални промени в организма

наследственост

Д-р Невена Сурлекова: Към гъбичната инфекция не се изгражда имунитет

Лечение на ноктите

Солевите вани ще облекчат болката и ще спрат възпалителния процес. В купа с топла вода се налива шепа сол. Можете също да добавите отвара от лайка, фурацилин или манган. След банята, поставете парче памук под острия ръб на нокътя.

Алоето помага за облекчаване на възпалението. Ще ви трябва лист от това растение без кора. Прикрепете го към нокътя за през нощта. На сутринта можете да го премахнете от ноктите.

Друг интересен начин за борба с врастнатите нокти е лукът. Обелете лук и го изпечете целият във фурната. Когато той се охлади леко, изрежете ядрото, поставете болния пръст в дупката и го затегнете. На сутринта ще видите как лукът е изтеглил гнойта.

8 лека при упорити гъбички

Компресът с намачкан чесън е най-доброто решение. Чесънът е естествен антисептик, който помага за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

Опитайте се да използвате тези съвети, защото те са проверени във времето. И не забравяйте, че е по-добре да предотврати проблемът, отколкото да се търси решение да се справите с него. Правилно и редовно изрязвайте ноктите си, избягвайте неудобните обувки, предпазвайте пръстите си от натъртвания и се грижете за здравето си!/Zdrave.to