Изследването на ежедневните обекти в човешкия живот заключава, че те съдържат високи нива на канцерогенния тежък метал кадмий. Авторите на проучването, изкарало тези данни, са учени от Университета в Плимут (Обединеното кралство).

Кадмият се използва за създаване на оцветяващи състави с яркочервен, оранжев или жълт цвят. Според изследователите, с течение на времето, частици от боята, съдържащи кадмий, изчезват от повърхността на предметите, разпръскват се из стаята и могат да влязат в тялото на хората, живеещи в нея по различни начини.

Изследователите са установили: канцерогенният кадмий може да присъства в боята, детските пластмасови играчки, керамичните и боядисаните стъклени продукти.

„Концентрацията на кадмий в човешката среда не трябва да надвишава 50-800 части на милион. Въпреки това, на повърхността на някои неща, концентрацията на кадмий може да превиши допустимите нива многократно ”, заявиха авторите на проекта.

Специалистите откриха най-значимите нива на канцерогенни метали на повърхността на стари и нови чаши и бутилки със снимки или надписи - съдържанието на метал е намерено в 70% от тези продукти. Керамиката също има високи нива на канцерогенния кадмий (40 хиляди части на милион). На старите домакински артикули, изработени от пластмаса броят е до 35 хиляди частици на милион.

На първо място, металът се натрупва в бъбреците и след превишаване на концентрацията се появяват тежки симптоми в бъбречната тъкан - недостиг на въздух, протеин в урината, анемия, бъбречна недостатъчност. В допълнение, кадмият има силно токсичен ефект върху половите жлези. Като канцероген, тя се свързва предимно с развитието на рак на белия дроб.

Според експерти, производителите на предмети (предимно стъклени изделия, от които токсините най-бързо влизат в човешкото тяло) трябва да се откажат от използването на евтина минерална боя. Боядисаната посуда е особено опасна за употреба при кисели храни и напитки./ Zdrave.to