Приемът на добавки е от голямо значение за здравето на кожата, ноктите и косата. Сега повече от всякога те се нуждаят от подхранване, защото заради по-стриктната хигиена по време на изолация стават по-сухи и загрубели.
Витамин К е една от хранителните добавки, която трябва да използваме. Той може да помогне за регенерацията или намаляване на възпалението в кожата около устата, която става по-чувствителна заради контакта си с материала на предпазната маска.

Когато подпираме, какви витамини да приемаме, най-често се спираме на C, D и E, но пропускаме К, който е изключително важен за засилване на имунната система.

Какво представлява витамин К?

Той спада към групата витамини, които обикновено се използват за заздравяването на рани. Среща се под две форми – К1 (филохинон) и К2 (менахинон). Първият се съдържа в зеленолистни зеленчуци, докато вторият се открива във ферментирали храни.

Витамин К е мастноразтворим – когато се приема заедно с мазни храни, се усвоява от тялото по-добре. Една от основните му функции е да поддържа минерализацията на костите, също така участва в съсирването на кръвта и регулира нивото на калций в нея, споделя tialoto.bg.

Кои са предимствата на витамин К в грижата за кожата?

Както стана ясно, той помага при рани, пъпки и възпаление. А те са проблем на много хора по време на изолация. Заради плата, от който е направена предпазната маска, която носят, влагата и някои замърсявания от околната среда, те се оплакват от сърбеж, зачервяване, възпаление и досадни пъпки.

Козметика, в чийто състав има витамин К е за препоръчване в този период. Тя подпомага процеса на регенерация на кожата и поддържа нейната естествена бариерна функция.

Освен за рани и раздразнена кожа, витамин К действа положително и при тъмни кръгове на очите и спукани капиляри, обяснява пред Elle Марго Маруун.

Действието на витамин К не е моментално, но с течение на времето намалява възпалението, зачервяването и подуването. Може да помогне дори при състояния като екзема. Освен това поддържа хидратацията на кожата – друго много важно нещо по време на карантина.

Бонус

Ако се храните здравословно и балансирано, със сигурност приемате достатъчно витамин К чрез храната си. Ако искате да пиете добавки, първо се консултирайте с вашия лекар, защото предозирането с него води до някои нежелани реакции.