Виолета Замфирова е медик и общественик с голям опит в алтернативната медицина. Практикува методите на традиционната китайска медицина, аюрведа, фитотерапия, рефлексотерапия и зонова терапия. Г-жа Замфирова е съавтор на проф. д-р Връбка Орбецова в написването на десеттомната “Енциклопедия по интегративна медицина”. В нея се описват основни принципи, диагностика, профилактика и терапия според официалната медицина и различните направления на западната и източната алтернативна медицина. Десетият том е посветен на енергийната медицина. За нея и за другите алтернативни методи разговаряме с Виолета Замфирова.

Д-р Емилия Михайлова: В повечето случаи иглотерапията действа като „Бърза помощ“

- Г-жо Замфирова, учили сте за лекар, но не практикувате официалната медицина, а алтернативна? Защо?

- Да, учих медицина, но не съм практикувала. Преди да се дипломирам, родих дъщеря си. След раждането получих различни усложнения, дълго време лежах в различни болници и после така и не се дипломирах. Започнах работа в Министерството на отбраната.

Човечеството дължи много на медицинската наука и особено на западната медицина. Но радостта не е пълна. Един от най-големите й недостатъци е, че пренебрегна духовната същност на човека, енергийно-информационната му същност. Научната медицина все повече залага на експеримента, на материалните, на измеримите доказателства, на “обективизирането”. Все повече се залага на лекуване на болестта, след като вече е възникнала, и то с помощта на външни средства - ваксини и фармакологични средства. Пренебрегването на саморегулиращатата се и  самовъзстановяваща се природа на живия организъм доведе до пълната зависимост на човека от лекарите. Научната западна медицина утвърди пасивното отношение на човека към собственото му здраве. 

Големият провал на западната научна медицина са психичните нарушения, душевните болести. Как да се лекува нещо, което не просто не се познава, но се отрича - душата, духът на човека. Безсилието на научната медицина в тази област е очевидно. Засега няма открити ефикасни лекарства за душата на човека, колкото и да говорим за антистресова профилактика и терапия.

Но най-големият недостатък на съвременната научна медицина се крие в най-голямото й предимство - в материалистическия детерминизъм. 

Причините на всяко заболяване се търсят в нарушения на съответната система, орган, клетъчна популация, в съответния метаболитен път, ензимен блок, хормон или невромедиатор, в причинно-следствената връзка, в рефлексната дъга и нейния обсег. Някак се подминават смущаващи факти като този, че при инфаркт на миокарда първият симптом може да бъде стрелкаща болка в малкия пръст на ръката или дори във висулката на дясната ушна мида. 

При заболяване на бъбрека ранен симптом понякога е шумът в ушите и даже оглушаване, а на жлъчния мехур - смущения в зрението и проблеми с психиката. Това са отдалечени от болния орган прояви. А китайската медицина простичко и лесно ги обяснява с наличието на енергийните канали, индийската - със състоянието на енергийните центрове, индианската - с разместването на “събирателната енергийна точка”.

Прочутата Джуна, която лекуваше и политическия елит на СССР и Русия

- Каква беше първата ви среща с алтернативните методи на лечение?

- През 1984 г. бях в командировка с колеги в Москва. Един от тях имаше здравословен проблем и си беше уредил консултация при Джуна. Като човек с медицинско образование го придружих, а и бях любопитна да видя прочутата лечителка. След прегледа тя се обърна към мен: “Знаете ли, че имате силно биополе. Добре е да се научите да работите с него, мога да ви запозная с метода”. Отговорих: “Не, благодаря, аз не вярвам”. През годините в Медицинския университет никой от преподавателите не говореше за биополе, за меридиани, за аура. 

През 1995 г. обаче съпругът ми се разболя от рак. След тежка операция и последващо лъчелечение и химиотерапия проф. Меламед, светла му памет, ми каза, че всеки нов ден ще е дар от Бога за него. Прибрахме се вкъщи и аз започнах да варя билки, добавях биоактивни добавки, опитвах едно, после друго. Той беше само на 46 г., а дъщеря ни беше ученичка. В една от безсънните си нощи се сетих за думите на Джуна. 

Намерих телефона й, обадих се. След седмица тя ми изпрати свитък с основни насоки за работа. Така започнах... Да уточня обаче, че не аз излекувах мъжа си от рака, а подпомогнах организма му да се самовъзстанови. С течение на времето той оздравя и започна работа. После мои близки ме помолиха да видя техен познат, младо момче с проблем  на ръката. С доста резерви приех. После пак приятели ме помолиха да им помогна. Друг човек с хипертония се повлия, после друг с гастрит... С всеки пациент добивах сила и увереност в метода. 

- Какви методи практикувате като лечител и как се обучихте? 

- Започнах да чета всичко за алтернативното лечение, за билколечението, за акупунктурата и енергийното лечение. 

Обучавах се също и в различни клиники за алтернативно лечение - в Брюксел, Париж и Лондон.

В основата на метода, който използвам, стои биоенерготерапията. При диагностика и лечение, както казва Джуна, слушам ръцете си. Усещам всеки човек и всеки орган с определен сигнал. Сигурна съм, че с времето биосигналите, които се излъчват от човека, ще бъдат фиксирани със специални уреди, ще се записват и дешифрират, както с ЕЕГ и ЕКГ. 

Схема на биоактивните точки и енергийните меридиани на тялото

Моите ръце са моята апаратура - като ги държа на известно разстояние от болния и ги движа над тялото му, с краищата на пръстите си долавям сигнали - топли или студени, резки или пулсиращи, понякога бавни и тъмни. С годините се научих да разпознавам тези сигнали и да определям техния източник, болестта на сигнализиращия орган и степента на развитието й. Окончателната диагноза поставям заедно с лекари. След като прегледам болен и установя нарушения в даден орган, го изпращам за изследване. Добри резултати в лечението постигам чрез въздействие със сигнали, които изпращам с ръце, като не докосвам тялото на пациента. 

Още през първия сеанс, когато поставям предварителната диагноза, лекуването вече е започнало. Заедно с въздействието върху засегнатия орган и със засилването на кръвообращението едновременно се извършва и профилактика на други възможни нарушения. 

Д-р Неда Недева: Иглотерапията помага при дископатия и псориазис

 Какво се случва на сеанс по енерготерапия?

- Започвам с установяване нивото на енергия на пациента, като държа ръката си над пъпа му. В зона на около една напречна длан под пъпа се намира жизненият дух, хара. В Япония под хара се разбира качеството на енергията на отделния човек - дали има “добра хара” или “лоша хара”. Да се самоубиеш, означава да убиеш хара - “харакири”. 

В тази област протичат всички жизнени процеси на поддържащите тялото системи и може да се установи взаимодействие с всички меридиани. Човекът  усеща излъчването на ръцете ми, започва къркорене на червата, позиви за изпускане на газове, затопляне на корема. След сеанса коментираме проблемите и предлагам хранителен режим, биоактивни добавки, физически упражнения.

Рядко пациентите ми са чели или знаят нещо за енергийната медицина. Затова обяснявам. Така хората са по-податливи на това лечение.

В повечето случаи с правилно извършения енергиен сеанс стартира лечебният процес. Той изисква поддържане поне за известно време, особено ако се лекува дългогодишно заболяване. За разлика от традиционната медицина методите на енергийното лечение са по-нежни,  ненатоварващи. Целта е да доведат до нов начин на живот. Тялото ни е способно да се самолекува. Способността му да поддържа доброто си физическо състояние и да преодолява болестите е сред най-забележителните явления в природата. Дори материята, както доказа теорията на относителността на Айщайн, е сгъстена енергия. Както предполага ученият, светът представлява енергия, която има безброй форми на проявление. Промените във физическото състояние се предшестват от изменения в енергията на човека. Тялото е жива каскада от енергийни системи, изключително координирани помежду си. Болестта се изявява най-напред на енергийно ниво, преди да засегне физическото тяло.

- Разкажете няколко от случаите си на успешно лечение?

- Идваше при мен пациент заради проблеми с кръвното налягане. Усетих, че лявото му око подава сигнал за енергиен дефицит и предположих начало на заболяване. Препоръчах да се консултира с очен лекар, но той не видя заболяване, просто преумора. Предложих да лекувам окото. След първия сеанс пациентът се отказа, защото окото му цял ден сълзяло и било невъзможно да работи. Продължихме да работим за регулиране на кръвното налягане, нормализирах го и той си отиде доволен. След 3 месеца отново ме потърси. При редовен профилактичен преглед му открили катаракта. 

Трябва да призная, че нито една терапия не е чудотворна, магическа и не влияе еднакво мощно върху всички компоненти на здравето. Цялостно подобрение на здравето може да се постигне чрез интегрален подход: медицинско лечение и комплекс от неконвенционални терапии, при което да се предизвикат промени във всички фактори за здравето, в триадата душа - емоции - тяло. Академичната медицина има пълен приоритет при остри състояния. Но трябва да освободи повече място за неконвенционални, природосъобразни терапии, особено в профилактиката и рехабилитацията, а в редица случаи и при хронични патологии. Цялостното подобрение на здравето може да се постигне не само с усилията на лекаря и на неконвенционалния терапевт, но и чрез личните усилия и отговорност на пациента при провеждане на терапиите и за промяната на стила и ритъма му на живот.

- Как станахте съавтор на проф. Орбецова в написването на Енциклопедията по интегративна медицина?

- От години се консултирам с проф.Орбецова за терапията на различни пациенти. Тя беше и консултант на Възстановителния център “Жизнена сила”, който създадох. Заедно уточнявахме  диагнози и планове за терапия. Постепенно и двете стигнахме до извода, че трябва да създадем ръководство за лечение, като представим и официалната медицинска практика, и алтернативната. Така се родиха книгите от Енциклопедията по интегративна медицина. Сега работим върху “Ръководство за лечение и профилактика с помощта на акупресура и биоактивни добавки”. 

Една от целите на нашата Енциклопедия е да убедим практикуващите медици да видят човешкото тяло и като електромагнит. Болестта се проявява в енергийните тела доста преди да се появи във физическото тяло. По-лесно е да се справим с болестта на този етап. Състоянието на енергийното тяло е възможно да се установи, като се заснеме аурата. Добре е още преди проявяването на болестта да се третират профилактично енергийните канали, енергийните центрове и дефекти. Човешкото здраве изцяло зависи от постъпването на енергия, от нейното правилно преобразуване и разпределение, в равновесие с изразходването й. Процесите на стареене настъпват тогава, когато изразходването на енергия превишава притока й. В този случай говорим за дефицит на енергия. Жизнената енергия е горивото, което храни и активизира нашето тяло.

- Каква полза ще открият читателите за себе си?

- Енциклопедията е предназначена за широк кръг читатели: пациенти, лечители, студенти по медицина, биология, психология, фармакология, общопрактикуващи лекари и лекари от различни специалности. Интегративната медицина обединява научните достижения и многовековния емпиричен опит. С тази поредица се трасира пътят на сътрудничеството им в името на здравето и качеството на живот. 

Мара КАЛЧЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!