"От моя гледна точка поведението на ген. Мутафчийски е абсолютно правилно. Срещу нас идваше нещо, което не бе известно на никого. Не на ген. Мутафчийски, не на Европа, не на света. На никого. И в един момент виждаш, че единствената мярка, която можеш да предприемеш, да препоръчаш и да изпълниш и да даде някакъв резултат, са ограниченията. За щастие те наистина дадоха резултат. Да, в момента има някакви нюанси на ограниченията, на дистанцирането, но поведението на целия свят е такова.". Това заяви пред GLAS.bg директорът на УМБАЛ "Каспела" проф. д-р Илиан Дойков. 

"Говорим за шведския модел. Той не е контрапункт на това, което беше въведено в Европа. Просто системата на ограничение, степента на ограниченията, степента на дистанция, времетраенето бяха в различен порядък. Но ако премахнете този порядък, ще видите, че и там имаше ограничения на движението. И там бяха въвели ограничения за възрастните хора. Да, имаше период, в който детските градини и училищата работеха, но накрая ги затвориха и тях. Това не го прочетох в нашите медии. Шефът на нашата катедра – проф. Дончев, Бог да го прости, той си отиде преди две години, живееше дълго време в Швеция. Неговата дъщеря е там и аз имам информацията от човек, който познавам. Тя каза: Да, ограничения има. Но я нямаше психозата.

Пуснаха немонтираното интервю на Бенатова с Генерала ВИДЕО

Световният информационен обмен водеше към точно тази позиция – паника, смут, ужаси, смърт. А реално не е точно така. Но и Националният щаб носи отговорността за цялото общество – хората, които го подкрепят, и хората, които са срещу него. Аз смятам, че всеки от нас може да разбере какво е било напрежението на тези хора. Нито за секунда не искам да съм на тяхното място. В същото време имаше различни теории, различни виждания, които, разбира се, имат своето основание. Но апологетите на тези теории не носят никаква отговорност. Тоест, ако те бяха натоварени с преживяемостта или смъртността в населението, щяха да бъдат доста по-обрани в изказванията си", каза още той. 

Проф. Илиан Дойков очаква втора вълна на коронавируса през есента. 

"Работещите в лечебните заведения ще бъдат малко по-подготвени. Няма да го има този стрес, вече ще сме го проиграли. На втората вълна ще има възможност за по-голямо диференциране. Хората ще се изпращат вкъщи, ще знаят вече, че трябва да бъдат изолирани. Най-вероятно ще спазват карантинния период и по този начин тази вълна ще бъде не толкова драстично разпространена. Важното е хората да не се притесняват. Не се умира толкова много, както говореха китайците. В момента се правят 10 пъти повече тестове, отколкото в началото, а не се появява 10 пъти по-голяма заболеваемост, още по-малко тежки случаи и смъртност.

За съжаление, това, което върви като информация в специализираните медии, е, че антителата, които се образуват, не са целогодишни. Това е една от причините да се появи втора вълна.", каза още проф. Дойков. 

Той е на мнение, че COVID-отделението е една голяма рана за болницата, която оглавява.

"Наложи се да разкрием подобна структура, както и в другите болници, които бяхме абсолютно незапознати. В същото време в началото благодарение на вас, журналистите, се създаде една невероятна психоза. А тази психоза от моя гледна точка беше създадена от големите световни медии. Жалонът бе поставен така, че това е една ужасна болест, от която всички ще умрем. Няма да забравя един клип, предполагам всички са го гледали, който показваше как хора в Китай трепереха по улиците, повръщаха, падаха, умираха. Може да е имало такъв случай, но това са единици. Може да е било театър – не знам.

Практиката показа, че по-голямата част от хората го прекарват като едно нормално заболяване. Нещо, което може да се преживее в домашни условия. Малка част от тях трябва да се хоспитализират. И хоспитализацията беше необходима, защото така известният вече на всички хлорохин го нямаше в аптечната мрежа. Не може да бъде изписан. Той се раздава служебно от РЗИ за всеки пациент под брой таблетки. И по тази причина може би стигна за овладяване на инфекцията. В най-тежкия период в отделението е имало 18 души хоспитализирани. В момента имаме 4 души. Чакаме даже на две от пациентките следващата седмица пробите да бъдат отрицателни. Другите хора са с температура в нормални граници. Имат пневмония, но ще се излекуват.", поясни още управителят на УМБАЛ "Каспела" проф. д-р Илиан Дойков. 

По неговите думи в България профилактиката е оставена на ниво по желание на пациента. Създадена е нормативната база, всички общопрактикуващи лекари са готови да извършват профилактика. Всички специалисти в отделните специалности в доболничната помощ са много подготвени, но, за да извършиш профилактика, човекът трябва да дойде.

"Българинът има много специфични характеристики и една от тях е, че не ходи на профилактичен преглед. Прегледът се извършва или на пейката пред блока с другите пенсионерки, или на заведението по на една биричка, но не и при лекаря. Относно усложненията – категорично ще има такива. Всяка едно заболяване, отложено с два месеца, както е в случая, ще бъде в състояние след два месеца, а не когато е била първата причина. Така че случаите, които ще приемем сега, ще бъдат доста по-затегнати. Особено в хирургичните отделения.", заяви още професорът от Пловдив. 

Проф. д-р Илиан Дойков е роден в Пловдив. Завършил е специалност “Ушно-носни и гърлени болести” (УНГ) през 1985 г. Бил е главен асистент в катедра по УНГ и е доктор по научната специалност УНГ болести. Работил е в хирургично отделение на болницата в Карлово, а след това като асистент, ст. и главен асистент във ВМИ - Пловдив, доцент и професор. От 2000 г. е управител на УМБАЛ "Каспела".