Акад. Бехтерев, посветил живота си на изучаване на човешкия мозък, забелязал, че само 20% от хората имат щастието да си отидат от този свят, съхранявайки ясен ум до края на дните си. Останалите 80% в  старостта се превръщат в зли или наивни хора - отпаднали физически и духовно. Това ги превръща в тежко бреме за възрастните им вече деца, дори и за внуците им. 

С годините практически всички започват да се отпускат, много бързо биват обхванати от мързел. Интелектуалните занимания се ограничават до решаване на кръстословици. Нараства нивото на изисквания и претенции към живота и към околните. Започва да ни потиска товарът от миналото. А раздразнението и неразбирането някак си се изразяват в отхвърляне на действителността. Тогава започва да страда паметта и способността за мислене. 

Ето как можете да си помогнете:   

1. На всеки две-три години започвайте да учите нещо ново. Не е задължително да постъпите в университет, за да се сдобиете с трето или четвърто образование. Можете да се запишете на краткотраен курс за повишаване на квалификацията или да усвоите съвършено нова професия. Можете да започнете да се храните с такива продукти, които по-рано не сте консумирали, само и само да опознаете нови вкусове.

2. Заобиколете се с млади хора. От тях можете да съберете и натрупате всякакви полезни неща, които помагат винаги на изоставащите от времето. Играйте си с децата, те могат да ви научат на много неща, за които дори не подозирате.

3. Ако отдавна не сте научавали нищо ново, може би просто не сте искали? Огледайте се наоколо и ще видите колко нови и интересни неща се случват там, където живеете, близо до вас, около вас.

4. От време на време решавайте интелектуални задачи, както и всевъзможни предметни тестове. 

5. Учете чужди езици, дори и никога да не ви се наложи да разговаряте на тях. Необходимостта редовно да запомняте нови думи, ще ви помогне да тренирате паметта си.

6. Израствайте не само нагоре, но и в дълбочина, навътре! Снабдявайте се със стари учебници и периодично си спомняйте ученическата програма, студентските занимания и изпитите дори.  

7. Спортувайте! Редовното физическо натоварване до зряла и до преклонна възраст действително ще ви спаси от слабоумие.

8. По-често тренирайте паметта си, принуждавайки себе си да си спомняте стихове, които някога сте знаели наизуст; програми, които сте изучавали; телефонни номера на стари приятели и много други неща -всичко, което можете да си спомните.

9. Най-накрая си позволете да разчупите и дори да разрушите навиците и ритуалите. Колкото повече следващият ден се различава от предишния, толкова по-малка е вероятността да си докарате слабоумие с годините. Ходете на работа по различни улици, откажете се от навика да си поръчвате едни и същи ястия, започнете да правите неща и да се занимавате с това, което никога по-рано не сте умеели да правите.

10. Давайте повече свобода на другите и колкото може по-често вършете нещата сами. Колкото повече спонтанност си позволява човек, толкова повече творчество проявява. А колкото повече творчество проявява, толкова по-дълго ще запази своя ум и интелект!

Яна БОЯДЖИЕВА