Събуждайки се в правилното часово време, ще се чувствате много по-малко уморени през деня. Психолозите oбясниха защо е по-добре да се будим преди 6:00 сутринта.

„Чучулигите“, както наричат ранобудниците имат повече предимства в живота, включително успех в любовта и намален риск от депресия.

За много хора идеята за събуждане преди 6:00 сутринта изглежда страшна. Особено през зимата, когато навън все още е непрогледен мрак. Въпреки това, наблюденията показват, че "чучулигите" могат да бъдат по-здрави и по-щастливи от класическите "сови", които предпочитат да спят по-дълго. Оказва се, че хората, които се събуждат до 6:00 сутринта, са с 25% по-малко вероятно да изпитат депресия. Но дори тези цифри е малко вероятно да бъдат достатъчна мотивация за тези, които предпочитат да останат до късно и да стават късно.

"Не трябва да мислите, че ако сте сова, не можете да промените това", казва австралийският психолог д-р Бейл Бош. - Ако можете да настроите нов режим на организма си и да възстановите циркадните ритми, тогава тялото ще ви обича него, защото ще го върнете към по-естествен и примитивен режим, като този, в който са живели нашите предци. Тялото не е много любител на изкуственото осветление през нощта"

Би било излишно да се казваме, че хората, които създават режима си на спане правилно, ще се чувстват много по-малко уморени през деня. Така че те ще имат повече време и енергия да изпълняват различни задачи и да поддържат нормално емоционално и физическо здраве. Освен това е важно да се събудите правилно и да не се натоварвате с неприятни новини сутрин. По-добре е да прочетете нещо от живота на звездите и да гледате програма за животните, отколкото да мислите за неща, свързани с "резултати" и "постижения". Това е много важно за психиката през целия ден./ Zdrave.to