Апендицитът е едно от най-честите заболявания на коремната област, изискващи спешна операция. Но ако преди необходимостта от спешна хирургична интервенция при това заболяване не беше под въпрос, през последните години учените активно проучват възможността за лечение на апендицита консервативно с антибиотици.

В случаите на остър апендицит е необходимо да се премахне апендиксът задължително. Болестта и нейните усложнения се развиват много бързо и лекарите, и пациентът нямат време да се опитват да лекуват апендицита с лекарства.

Днес в България консервативно лечение на апендицита се предписва само при диагностициране на апендикуларен инфилтрат и само ако няма признаци на абсцес. Този процес е едно от усложненията на острия апендицит. Характеризира се с плътни сраствания, възпалени тъкани, включително на самия апендикс и близките органи. В тази ситуация операцията е невъзможна поради факта, че хирурзите няма да могат да изолират апендикса от компактната възпалена маса.

6 органи, без които човек може да живее

В продължение на няколко години западните учени се опитват да открият доказателства, че операцията не е единствената възможност за лечение на пациенти с апендицит. Тази теория е подкрепена от няколко изследвания. Така през 2018 г. лекари от шест болници във Финландия публикуваха данни от наблюдения на 273 пациенти след операция за отстраняване на апендикс и 257 пациенти, лекувани с антибиотици. Консервативното лечение е предложено само на пациенти с апендицит без усложнения, което е потвърдено с компютърна томография. Проучването показа, че 60% от пациентите от втората група са успели да избегнат не само операцията, но и повторното появяване на апендицит през следващите пет години. Въпреки това 40% от пациентите все пак са били принудени да легнат на операционната маса, от които 15 пациенти са претърпели хирургично лечение в първите дни след началото на курса с антибиотици.

Какво причинява развитието на острия апендицит?

В повечето случаи острият апендицит се развива поради запушване на отвора на апендикса в ректума с фекални камъни, паразити, хранителни маси, неоплазми и др. Съдържанието на апендикса, включващо и патогенна флора, допринася за развитието на заболяването. Наличието на ентерококи, стрептококи, стафилококи и патогенна Escherichia coli се свързва най-често с развитието на апендицит.

Проста напитка за почистване на черния дроб от токсините у дома

Какво представлява хроничният апендицит?

В медицината няма такова понятие като хроничен апендицит. Тази концепция се използва за обяснение на чревното възпаление в областта на апендикса. Но това не е спешна ситуация, както при острия апендицит и заболяването не изисква спешна операция. Необходимо е да се премахне апендиксът само, ако е възпален или има гной в него. Няма причина да премахнете апендикса, ако липсват данни за наличие на остър апендицит. Обикновено, възпаленията в червата се лекуват с хапчета. При това възпалението е много по-често срещан проблем, отколкото острият апендицит.

Какви са симптомите на апендицита?

Най-честият симптом на апендицита - възпаление на апендикса на сляпото черво, е болка в долната, дясна страна на корема. Първоначално болката може да бъде с различна интензивност (силна, слаба) и характер (постоянна, периодична), а след 6-7 часа тя се усилва и се усеща главно в долната, дясна част на корема, мястото на проекцията на апендикса. Лесно е да се определи това място, ако си представите пресичането на две въображаеми линии: хоризонтално, от пъпа и около корема, и вертикално, от дясното зърно надолу.

8 неочаквани признаци на чернодробно заболяване

Болката при апендицит обикновено се утежнява от движението и напрежението на коремните мускули, например при кашлица, както и в легнало положение с изпънати крака, тъй като налягането върху перитонеума се увеличава.

Може ли болката при апендицит да не е от дясната страна?
Да, може. При някои хора апендиксът се намира в средата на корема или в лявата му долна част. Но в 90% от диагностицираните случаи болката по време на възпаление на апендикса се появява в долната дясна част на корема. При бременни жени болката може да се почувства малко по-висока, поради факта, че плодът влияе на локализацията на апендикса./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!