Четири случая на коронавирус бяха установени у нас до неделя вечерта.

Първите двама заразени - мъж на 27 г. от Плевен и жена на 75 г. в Габрово, бяха обявени на извънреден брифинг в Министерския съвет малко след полунощ.

“Съмнително и при мъжа, и при жената е, че не са пътували никъде и не отговарят на рисковия профил”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Това означава, че ни се губи нулевият пациент”, допълни шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

В неделя сутринта, след повторно изследване и тестване и на контактните на първите двама, болните от коронавирус вече станаха четирима. Добавиха се 40-годишма медсестра от Габрово и 61-годишен мъж от Плевен.

Първите двама обаче се твърдеше, че се подобряват още в неделя през нощта.

Третият пациент, дал положителна проба за коронавирус, също е от Плевен. Той е на 61 години и е с белодробно заболяване, но в сравнително добро състояние. Четвъртият потвърден случай е жена от медицинския персонал в Габрово, която е контактувала с пациентката, обявиха в неделя сутринта от щаба.

Мистерия е обаче откъде дойде коронавирусът у нас. Първата версия бе, че нулевият пациент, който разпространи коронавируса у нас, най-вероятно е влязъл от Гърция. Тази версия обаче отпадна, категоричен бе Мутафчийски. Вторият вариант - от италиански работници у нас. “Вече имаме и много италиански фабрики в България, имаме мениджъри, технолози, инженери, които са от Северна Италия”, обясни премиерът Бойко Борисов на изнвънредно заседание на правителството вчера.

От Габрово пък дойде версия за пътували до Италия на екскурзия. Става въпрос за близо 40 души, като много от тях не спазвали карантината след завръщането си. Активно се издирва нулевият пациент, тази нощ установихме първата контактна верига, а вече се работи и по втора линия, каза още Мутафчийски.

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват. Само в Габрово са 140. В Плевен все още не е установен окончателният брой на контактните лица”, обясни ген. Мутафчийски.

“Има поголовен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица”, допълни шефът на щаба.

В двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР, каза още доц. Кунчев.

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред bTV.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Кметове следят да не се нарушава карантината

Кметовете на малки населени места около Плевен бяха натоварени със задачата да следят дали поставени под карантина хора не я нарушават. Това обяви шефът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев, след като в Плевен бяха открити два случая на коронавирус.

В момента в региона има 143-ма поставени под карантина, допълни той.

Под наблюдение са поставени и италиански работници на територията на област Плевен, защото са рисков контингент. При симптоми дори за грип ще бъдат преглеждани и ако се наложи - хоспитализирани и изследвани за коронавирус, съобщи пък вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседание на областния кризисен щаб.

Под карантина е цялата белодробна клиника на болницата в Плевен, след като там бяха установени двама мъже - на 27 и на 61 години, с коронавирус. Клиниката се пази от полиция, а карантината важи и за 14 души от персонала.

В белодробната клиника има достатъчно легла - цял етаж е в готовност. Нови легла можв да бъдат осигурени и в инфекциозната клиника.

“Разполагаме с достатъчно легла за наблюдение и хоспитализация. Разчитаме на професионалисти - лекари и медицински персонал. Достатъчно са, но ако се наложи, ще бъдат командировани и от други болници. Засега имаме предпазни облекла и маски. Вероятно ще ни доставят допълнително от агенцията по храните”, обясни директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев. Според него в момента 142-143-ма души са под домашна карантина, личните лекари проследяват състоянието им. Засега няма заболели, твърди д-р Гарев. В Плевен грипната ваканция ще бъде удължена за неопределено време и до второ нареждане, заяви д-р Гарев.

Габрово иска лекари, имали само 3-ма

Да се изпратят като подкрепление лекари инфекционисти и медицински сестри, защото в габровската болница има само трима, поискаха от Габрово в неделя. Всички останали лекари по вътрешни болести в болницата са под карантина, след като 75-годишна пациентка и медицинска сестра дадоха положителни проби за коронавирус.

Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя, когато се оказа, че жена с пневмония, настанена в стационара, е с коронавирус. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък. Започнаха непрекъснати дезинфекции на линейки, коридори и стаи.

46 проби на контактни от Габрово бяха изпратени още същата нощ до националната референтна лаборатория. По-голямата част от тях бяха на медицинските екипи, които са обгрижвали възрастната жена. Именно от тях излезе още един случай на заразена медицинска сестра.

75-годишната първа болна в Габрово е самотно живееща. Имала само двама близки, с единия не е контактувала въобще, а другият е издирен и изследван, каза шефът на РЗИ д-р Николай Пенчоков, който оглавява и кризисния щаб.

Болната не

е излизала

от дома си

в последните дни, преди да постъпи в болницата на 3 март с бронхопневмония. За нея се грижела друга жена, което ограничавало кръга от възможни други заразени.

Жената е в добро състояние, засега не се налага промяна на лечението ѝ с антибиотици, обясни шефът на болницата в Габрово д-р Минко Михов.

В неделя при трети тест категорично бе потвърдено, че възрастната габровка е заразена, без да е пътувала в чужбина или да е имала връзка с рискови дестинации.

“Пробата на нашата пациентка е потвърдена, освен това излезе още една съмнителна проба от медицинско лице от болницата, медицинска сестра на около 40 г., която е обслужвала пациентката. Бяха организирани мероприятия по издирване на нейни контактни лица, съответно на други контактни в болницата, които са били в непряк контакт с пациентката”, каза Николай Пенчоков.

Оказа се, че под карантина в болницата са още 14 пациенти във вътрешното отделение, но и медиците.

“Колегите от вътрешното отделение се въртят по график, тъй като така или иначе са били в контакт с болните. За момента те обслужват останалите пациенти", каза д-р Николай Пенчоков, но допълни, че има нужда от подкрепление, за да овладеят ситуацията.

Възрастната габровка с коронавируса е изолирана от всички останали в инфекциозното. То разполага с 10 легла, от които 3 са заети. Имат готовност към него да разкрият още 20 легла.

Областната болница в Габрово остава под карантина и под полицейска охрана. Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Всички останали болни ще бъдат насочвани към съседни болници. Д-р Пенчоков съобщи, че има много недоволни, лежащи в болницата, и техни близки, които искали да влязат в здравното заведение и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

Здравните власти имат готовност при нужда да направят реорганизация и да отворят държавната белодробна болница. До часове в града се очакваха защитни маски за медиците, помощ с хранителни продукти, транспорт.

Въпреки двата случая на коронавирус в града в неделя габровци не показаха паника. В обедните часове заведенията бяха пълни, дамите отбелязваха семейно или с компания 8 март.

Някои твърдят, че са очаквали да ги споходи вирусът, тъй като преди около две седмици хора от града пътували до Италия, за да не им “изгорят” билетите от по 200 евро. После не спазвали домашна карантина, а ходели на работа.

Потвърдиха го и от РЗИ, където са получили 38 карти на лица, които са пресекли границите на България и са поставени под карантина. При насрещни проверки са установили, че 8 от хората, които трябвало да бъдат в доброволна изолация, не са си стояли в домовете. Мярката спрямо тях е единствено неплащане на 14-дневния болничен от НОИ.

Китаец, който от 10 г. живее в Габрово, каза, че не е усетил специално отношение или страх заради произхода на страшната зараза. Чин Чун Лун не си е ходил в родината от 2 г., но сега повечето му сънародници искали да се приберат, защото там вирусът вече бил овладян, заводите започвали работа, а в Европа заразените ставали все повече.

“Освен това в България вече всичко няма”, коментира Лун по повод липсата на предпазни маски и дезинфектанти в аптеките.