Членовете на семейството на пациенти с коронавирус могат да имат имунитет срещу Covid-19, въпреки отрицателните тестове. Учените нарекоха това явление „мълчалив имунитет“. Той не може да бъде открит чрез стандартно тестване, тоест чрез кръвен тест за антитела, но може да бъде открит чрез идентифициране на Т клетки на паметта, които се борят с инфекцията.

Т клетките са основното оръжие на организма, те се секретират от белите кръвни клетки в костния мозък, за да убиват вирусите. Учени от Империалския колеж и Британското дружество на имунолозите заявиха, че три четвърти (шест от осем) от хората, живеещи със заразени хора, имат такъв "тих", или скрит имунитет.

„Онези, които нямат антитела в кръвта, реагират по-дълбоко на Т-клетъчния отговор“, казват експертите по имунология, чието изявление се цитира от „Дейли мейл“. „Това отваря перспективата за нови коронавирусни тестове.“

Проучванията са проведени в различни градове на Европа. Участници в експеримента бяха семейства, в които има поне един заразен. Учените забелязали, че някои хора не се заразяват от близки, но тестът им за антитела е отрицателен. Когато започнаха да тестват за Т клетки, се оказа, че повече от половината все още имат защита срещу вируса.

"Има все повече доказателства, че имунитетът към Covid-19 е необичаен, тъй като някои хора показват имунитет само от Т клетки на паметта", казва професор Дани Алтман от Imperial College.

Превод: Glas.bg