50-годишен мъж от горнооряховското село Янтра живее "трети" живот. Той на два пъти изпадал в клинична смърт, но бива спасен от екип на Спешния център в града - с над 2 часа реанимация.

В герой се превръща младият лекар д-р Мирослав Йорданов, който въпреки мнението на част от колегите му, че пациентът е починал, не се отказал и спасил човека. Случаят е от преди 10 дни.

"Бях на смяна в Горна Оряховица в спешния център с д-р Иванов. Той излезе в 13:30 ч. на повикване в село Янтра за мъж с болков синдром в гърдите. Обади се, че в линейката сърцето му е спряло. Когато пристигнаха в спешното, мъжът нямаше сърдечна дейност и дишане.

Даже част от колегите си мислеха, че е починал. Аз го интубирах, започнах сърдечен масаж, медикаменти - адреналин, атропин, хидрогенкарбонат и др. Осъществиха се серия от електрошокове. В рамките на 1 час той възстанови сърдечен ритъм, дишане, даже започна да реагира, да се движи", разказа д-р Йорданов.

При кардиограмата се установило наличие на масивен преден обширен инфаркт, състояние в повечето случаи несъвместимо с живота. Спешните медици повикали екип от Специализираната болница по кардиология във Велико Търново. Качили го в линейката, за да го вземат, но той отново изпаднал в клинична смърт.

"Качих се в линейката и започнах да помагам на лекарката от кардиологията. Поех обдишването и сърдечния масаж, защото един човек няма как да прави сърдечен масаж повече от 5-10 минути, появява се мускулна умора и масажът става неефективен", обясни д-р Йорданов пред "24 часа".

Започнали отново стимулация с медикаменти и нова серия от дефибрилации. Час и 5 минути продължили реанимационните действия в линейката. "Той се стабилизира, възстанови спонтанен синусов ритъм и дихателна функция. Можеше да реагира", продължава д-р Йорданов.

Пациентът бил транспортиран в специализираната болница. След коронарография установили огромен тромб в основната артерия, захранваща сърцето. Отстранили го, поставили му 5 стента и мъжът вече се възастановява. До края на седмицата ще бъде изписан, защото нямал никакви оплаквания.

"Мислехме, че няма да има мозъчна активност, защото без сърдечна и дихателна дейност повече от 3 минути мозъкът умира, но той вече е раздвижен, говори и няма никакъв неврологичен дефицит", усведомил се д-р Йорданов.

Колегите му кардиолози във Велико Търново били доста изумени от случая, но спешният медик казва, че просто е действал по стандартите на Световната здравна организация. "Реанимационното лечение продължава от 40 до 60 минути и ако няма ефект, тогава се прекратява, но в случая имаше перфектен ефект", доволен е лекарят.

Д-р Йорданов е категоричен, че при всички случаи ще потърся пациента след изписването. "Няма как да не се видим с него, за да му разкажа, че живее не втори, а трети живот", шегува се лекарят.