На тръни сме през следващите 2-3 седмици и дори месец“, заяви д-р Илияна Събчева, началник на отделението по инфекциозни болести на болницата в Монтана. Коментарът бе по повод приетия за лечение с коронавирус мъж от Лом. „Просто ни излъга, той постъпи едва ли не като убиец“, заяви д-р Събчева, цитирана от "Булнюз". „Той влиза през всички пропускателни пунктове на Монтана. Тази декларация, която се попълва, трябва да се заверява някъде – дали от община, дали от медицински специалист и да има точна обосновка – защо е напуснал Лом и защо идва в Монтана.

Той е минал да си напазарува, минал е в данъчното да си плати здравните осигуровки, в медицинския център – там е имало пациенти в коридора. И така хубаво е разнесъл заразата в Монтана, че ние сме на тръни през следващите 2-3 седмици и даже месец“, добави лекарката. Припомняме, че 64-годишният пастор е бил насочен от личния си лекар към специалист.

Във вторник пациентът потеглил от Лом към Монтана. Пазарувал два хипермаркета, платил си здравните осигуровки и отишъл на преглед в частен медицински център в Монтана. От частния център веднага го насочили към специализирано отделение в болницата в Монтана. От там пасторът е изпратен в Инфекциозното отделение, където е хоспитализиран. Прокуратурата вече проверява действията на лекари в Лом.