Често ли пушите по много? Помислете каква вреда причинявате на тялото си и какво може да се случи, ако се откажете от лошия си навик. Известно е, че тютюневите листа съдържат голямо количество никотин, който влиза в белите дробове от дима. Поради това пушачите постоянно вдишват голямо разнообразие от вредни химикали - газове, свободни радикали, никотин, метали и дори радиоактивни елементи. В допълнение, те често са много пристрастяващи, така че спирането на цигарите е изключително трудно за много хора. 

Подобрява се дишането

Когато пушите, вдишвате дим, така че всички вещества се изпращат директно в белите дробове. Постепенно започвате да изпитвате затруднено дишане, защото всички токсични вещества продължават да се натрупват в тялото ви.

Израелски онколози: Голяма грешка е незабавното лечение на някои видове рак!

Веднага след като се откажете от цигарите, белите дробове постепенно ще започнат да елиминират вредните компоненти, така че токсичните ефекти просто изчезват. Между другото, в първите етапи на пречистване може да изглежда, че ще ви бъде много по-трудно да дишате, но това е така, защото белите дробове са свикнали с такъв разрушителен режим.

Увеличаване на енергията

Затрудненото дишане също причинява умора. И когато постоянно се чувствате уморени, става много трудно да се ангажирате с редовни ежедневни дейности. Така постепенно тялото започва да отслабва. Рядко пушачите са активно ангажирани в различни спортове като бягане или дори ходене. Обаче, когато белите дробове ви станат чисти, умората ви постепенно ще изчезне и ще върнете загубената енергия. Ще станете по-силни и по-активни.

11 мита за папилома вирус, на които не трябва да вярвате

Подобряване на здравето на тялото

Здравото тяло е едно от най-важните ползи от отказване от тютюнопушенето. Тялото ви постепенно ще се промени и ще се почувствате по-здрави, когато дихателната система започне да работи оптимално. Вашият мозък ще започне да получава повече кислород и ще можете да мислите много по-бързо, като оптимизирате всички налични когнитивни функции.

Парични спестявания

Цигарите непрекъснато се покачват в цената, така че като теглите чертата излиза една стабилна седмична сума. Така отказването от тютюнопушенето ще ви позволи да използвате парите си за други, по-продуктивни и здравословни нужди./ zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!