Липсата на кадри за инфекциозните отделения са един от основните проблеми на болниците в Пловдив. След обявяването на пандемията от коронавирус в бившата Първа градска болница в Пловдив бе изградено специализирано отделение, в което да се приемат пациенти Ковид-19. До този момент там не са приемани пациенти със заболяването. И макар да не се тревожат, че вероятно ще се сблъскат и с този факт, има напрежение заради липсата на достатъчно лекари и медицински персонал.

Иванка Антонова работи като медицинска сестра в болница „Свети Мина” в Пловдив. Твърди, че получава 670 лева на месец и е част от медицинския персонал на новосъздаденото отделение за лечение на коронавирус в лечебното заведение.

Нейните думи могат да накарат всеки българин да настръхне и да се замисли за това какво жертва медицинският персонал в България за здравето на нацията.

Подробностите във видеото на Glas.bg 

 „Какво Ви мотивира да работите тук?

-Нищо, нищо не ме мотивира. Ако има шанс, просто няма да работя никога тази работа.”, споделя пред Glas.bg Иванка Антонова.

До преди две седмици е имало проблем с предпазните облекла и маски за персонала, но на този етап те са снабдени с лични предпазни средства предимно от дарения.

„Проблемът е самата организация. Това е единственото, което ни притеснява. Смятам, че като медицински работници сме длъжни да помогнем с каквото можем в този кризисен момент”, казва от своя страна медицинската сестра Красимира Костадинова. 

В болницата има недостиг на специалисти.

Лекарите в отделението работят на санитарния минимум.

 „За съжаление това е големият ни проблем, с който се борим в момента. Окомплектовали сме се с 60% от задължителния минимум служители и апелът ми към всички колегите да се включат и да ни окажат проблем към всички, които могат да ни помогнат колеги е, да ни окажат съдействие откъм кадрови ресурс.”, казва директорът на МБАЛ „Св. Мина” проф. д-р Петър Петров.

Лекарите в болницата споделиха още, че не би ги притеснило ако се наложи да лекуват пациенти с доказан коронавирус и призовават повече хора да се включват в даряването на лекарства и финансови средства.