Ситуацията с разпространението на COVID-19 се влошава, това е казал председателят на Световната здравна  организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Пред последните шест седмици случаите на заболяването по цял свят са се удвоили. Тези данни показват, че разпространението на инфекцията се е ускорило и на този етап няма големи изгледи, че то ще се забави", е коментирал медикът на пресконференция.

"Вирусът е станал предизвикателство за здравните системи на някои от най-богатите държави в света. Други страни обаче демонстрираха успех в борбата срещу болестта без да използват големи ресурси", е казал шефът на СЗО.

"Когато една държава приложи комплексен отговор срещу заразата – изолация, тестове, лечение и проследяване на носителите на COVID-19 – положението може да бъде овладяно. За съжаление обаче сегашната ситуация все още не е под контрол. В някои държави тя дори става по-лоша", е посочил още той, пише novini.bg.

По данни на СЗО към този момент носителите на инфекцията по Земята са били над 12 милиона и болестта е отнела живота на повече от 555 00 души.