Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да останат физически активни дори в периода на самоизолация. Организацията е разработила комплекс упражнения, които може да се извършват у дома без ползването на специален спортен инвентар.

Новите случаи на COVID-19 продължават на нарастват в целия свят. Затова властите в редица страни препоръчват хората да останат по домовете си, да намалят пътуванията с обществения транспорт, да преминат към работа от разстояние, да посещават по-рядко магазините. Самоизолацията и съблюдаването на други профилактични мерки позволяват да се забави пандемията от новия коронавирус. Но оставането у дома за дълъг период може да се превърне в сериозен проблем, що се отнася до поддържането на нужната физическа активност.

"Заседналият начин на живот и ниското ниво на физическа активност могат да окажат негативно въздействие върху здравето, благоденствието и качеството на живота на хората, а самоизолацията може да предизвика допълнителен стрес и да застраши психичното им здраве", се казва в съобщението, пише Нова тв.

В съответствие с препоръките на СЗО, за поддържане на здравето са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично. Физическите упражнения може да се извършват у дома без специално оборудване и в ограничено пространство.