В болниците липсват важни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания. Причината е, че те не са разрешени за употреба у нас. За липсващите медикаменти алармира сдружение "Лимфом".

Това е поредният подобен сигнал, след като в началото на месеца стана ясно, че са подадени три сигнала за липсващи лекарства за онкоболни.

По информация на председателя на сдружението Пиринка Петрова общо осем лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, които се прилагат в болниците, липсват повече от година.

Министерство на здравеопазването вече е уведомено за проблема.

Лекарствата не са разрешени в страната, нямат утвърдена цена или тя е заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

Петрова обаче посочва, че не всички здравни заведения имат тези финансови възможности. По нейни думи някои болници ги купуват и лекарствата остават за тяхна сметка, в други случаи пациентът им ги заплаща, а понякога директно се казва на пациента какво лекарство му е необходимо и той трябва сам да си го набави от чужбина.

Относно подадения сигнал от здравното министерство поясниха, че само едно от липсващите през последната половин година лекарства има редовни доставки в болниците.

От сдружение "Лимфом" настояват въпросните медикаменти отново да се заплащат от НЗОК.

Липсващите лекарства: За рак, сърце, диабет… 30 медикамента. Някои са спрени!