БАБХ ще проверява всички пратки с птиче месо от Полша. На мониторинг ще са подложени и производни продукти, които са предназначени за България.

Поводът за мярката е заразеното със салмонела птиче месо, което стигна до България. Става дума за 544 тона месо, изпупено от родни фирми. От МОСВ увериха, че заразеният продукт не е стигнал до крайният потребител и е преминал през термична обработка.

Към този момент иззети са били над 100 тона, а компетентните органи усилено работят за това пилешкото със салмонела да не попадне в чинията на българина.

Пробите ще се взимат от всяка една пратка с птиче месо от Полша. До получаване на резултатите, животинският продукт и всички негови производни ще бъдат поставени под забрана, обясняват от БАБХ.

Пилето "с вкус" на салмонела - близо 600 тона! Месото не стигнало крайния потребител

Кошмар с вкус на пилешко! Над 100 тона месо със салмонела се продава на родния пазар!

При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

Към момента БАБХ проверява пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно снощи по нотификация в RASFF, създадена от Италия, за птиче месо с произход Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации.

След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.