Регионалната здравна инспекция проверява МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград заради смъртта на 11-месечно момченце.

За смъртта на сина си, който е бил пациент на здравното заведение, съобщи в профила си във Facebook майка му Йоана Николова.

По думите на жената, на 15 септември малкият Павел вдигнал температура - 39 градуса. Закарали го в спешно отделение, приели го в "Педиатрията" с диагноза пневмония. На 21 септември детето започнало да повръща, имало и диария.

Майката твърди, че докторката, чието име не споменава, го изписала без да направи снимка на дробовете. Препратила родителите в "Спешно отделение", за да вземат направление за "Инфекциозно", а там Павел починал три дни по-късно.

Жената твърди, че в епикризата от Детското отделение било записано, че няма придружаващи заболявания, докато от "Инфекциозното" вписали, че е с двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток и анемия.

Четири дни по-късно била съставена нова епикриза, с допълнено придружаващо заболяване Синдром на Рей.

"Как и кой реши, че детето ми има някакви заболявания и Синдром на Рей, при положение, че аутопсията все още не е излязла окончателно. И ако ги е имало защо никой доктор не ми каза?", пита възмутената и опечалена майка.

"Извършена е проверка от РЗИ, направихме и вътрешна проверка, има много спекулации, но ще коментираме случая, едва след като имаме окончателните резултати от аутопсионния материал", коментира пред "Монитор" д-р Гечо Жеков директор на болницата.

Аутопсията е била извършена от доцент от Варна, от лекуващата лекарка пък са снети обяснения по случая.

"Лечението е проведено, детето е лекувано както трябва, но е имало увреждане, не са му били правени нужните имунизации, касае се и за аденовирусна инфекция", настоява ръководителят на здравното заведение.

Окончателните резултатите от проверката обаче ще бъдат оповестени след около 2 седмици, едва след като излязат и резултатите от аутопсията на бебето.