„И за нас това е нов вирус. Има публикувани съобщения в научната литература, че може да има отражения върху репродуктивните клетки, както и върху ембрионите в ранния стадий на развитие. Докато не натрупаме достатъчно данни, че е абсолютно безопасно, то тогава можем спокойно да кажем на нашите пациенти, че може да заченат бебе“.

Това каза специалистът по репродуктивна медицина проф. Таня Тимева по повод отпадането на забраната за инвитро процедури. Две седмици, след като те уж бяха отблокирани обаче, хиляди семейства отново не могат да продължат с опитите да имат бебе, съобщи БТВ.

В момента в заповедта е написано, че ембриотрансфери биха могли да бъдат извършени по изключение.

„Искрено се надявам, че след експертното становище на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве ще бъдат взети нашите мнения и забраната ще падне, като се използват стандартни оперативни процедури, които министерството е одобрило за работа в репродуктивните клиники“, каза проф. Тимева.

„Идеята на репродуктивните грижи, които полагаме, на първо място е да се постигне бременност, но ние трябва да гарантираме тя да бъде здрава. Тоест не само да се раждат повече българчета, но и те да бъдат здрави“, заяви тя.

„Предварително „сортираме“ пациентите кой към каква рискова група принадлежи и кога при най-нискорисковите пациенти можем да приключим процедурата, така че да е безопасна за здравето им“, поясни специалистът по репродуктивно здраве.