Сокче от кутийка, компотче вечер в шишето за заспиване, омазан с мед биберон залъгалка, едно Барни преди сън, за да сънува хлапето сладки сънища... И какви ли още не сладки и ужасно вредни за детските зъби храни и напитки обричат децата от малки да имат развалени зъби.

Днес при нас беше поредното дете, на възраст под 3 години, което е получавало бомбастични дози захар и прости въглехидрати преди сън, а няма основни хигиенни навици. При него е започнало стоматологично лечение още на 1,5 г. - насила, с "удържане", но са успели да се справят само с някои от зъбите.

Рекапитулацията е 2 загубени млечни зъба, извадени, поради невъзможност да се спасят. Родителите пожелаха само да отстраним 2-та зъба, които са неспасяеми, и да възстановим единствено 4-тите зъби.

Нека тези снимки да са сигналната лампа за нас като родители и лечители, че неконтролираният и хроничен прием на захар или подсладени храни и напитки са опасни за здравето на нашите деца! Разбира се, те не са единствената причина за възникване на проблемите, но са част от проблема и е нужно да ги отбележим.

За да се отключи подобна деструкция, причина може да са дефицити и прием на медикаменти по време на бременността, вродени синдроми и аномалии, банални вирусни инфекции. Те водят до проблем в минерализацията на емайла на млечните зъби на ниво зародиш, които обаче се потенциират от липсата на адекватна хигиена, минимална повишена киселинност в устата, неправилна консумация на сладки храни и напитки, липса на хранителна и орална профилактика.

Затова, уважаеми родители, баби, дядовци, колеги, моля спазвайте добрия тон, проявявайте разбиране, защото това е пост, който цели да информира, а не да назидава!

Това написа д-р Цветелина Дучева на страницата на денталната клиника, в която работи. Тя е специалист в микроинвазивно лечение на деца и подрастващи. Има множество международни специализации и следдипломни обучения, свързани с лечението на деца под наркоза. Децата са нейната слабост, а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните й интереси.

Публикуваме този пост, защото той алармира за нещо много важно: начина на хранене на малките деца и хигиенните им навици по отношение на зъбките. Вие съгласни ли сте с позицията на лекаря?