Коледата отмина, но тежеста в стомаха - от преяждането и болката в главата – от препиването, са бич, с който малцина се справят успешно.

И докато за преяждането има начини за справяне, то за препиването… трудна работа.

Затова е експертите съветват концентрираният алкохол да се приема в заедно с ферментирали храни, тъй като те съдържат ензими, необходими за нормалното функциониране на организма.

Внимавайте, обаче, ако решите да замезвате с кисели краставички. Основният компонент при тяхното приготовление е оцетът, който дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт и ако прекалите с тяхната консумация, заедно с алкохола, можете да си докарате възпаление.

Необходимо е при прекомерна консумация на алкохол да се пие повече вода - тя е катализатор за окисляването. В противен случай организмът е застрашен от дехидратация. Алкохолът натоварва сърцето, черния дроб и бъбреците.

Киселото зеле се препоръчва като най-доброто средство в борбата с махмурлука. В него се съдържат витамини и минерали, които отмиват алкохола.

Разходката на чист въздух също ще ви помогне да се почувствате по-добре. Притокът на кислород ще ви освежи.

Прохладният душ също има благоприятен ефект, тъй като засилва циркулацията на кръвта в кожата.

Трябва да бъдете внимателни, ако решите да пиете сок от портокал или грейпфрут заради съдържащата се в тях киселина. Алкохолът се разгражда до оцет, който в малки дози е жизненоважен, но излишъкът от киселини в човешкото тяло е нежелателен.

Нищо не действа по-добре от два аспирина и половин литър вода, преди да си легнеш – повтори същото и като станеш! Махмурлукът ти изненадващо ще изчезне, а ти ще се почувстваш като нов.

И два нетрадиционни съвета:

Класически, основан на логиката: клин - клин избива. Повече пиене няма да изгони махмурлука, но поне ще го отложи. Докога тогава? Докогато спреш!

Сексът е разрешение на много проблеми и някои хора са убедени, че това важи и за махмурлука. Това е твърде вероятно: наслаждаваме се на секса и се чувстваме добре след това, което може да не прогони махмурлука, но да направи деня след партито малко по-поносим. А това именно е целта на нашите рецепти…