Неочаквано решение на НЗОК е на път да предизвика огромно обществено недоволство. Причната - касата планира да плаща по-малко пари и да ограничи средствата за отпусканите от нея лекарства за едно заболяване.

Законопроектът обаче може да ощети хронично болните.

Сигналът е на общопрактикуващи лекари. Вчера те съобщиха за готвения нов проект за рамков договор, който предстои да бъде подписан между НЗОК и Лекарския съюз.

Медиците се притесняват, че това ще ги възпрепятства да предоставят адекватно лечение на хронично болните си пациенти, които ще бъдат принудени сами да плащат медикаментите за лечението си.

Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо.

От Лекарския съюз казаха, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор.

През 2020 г. НЗОК ще плати над 677 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, а броят на хронично болните, чието лечение покрива напълно или частично е 1.5 млн. души. Касата обаче ще покрие само две лекарства за едно и също заболяване.

За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт, алармират от Българския лекарски съюз.

Според експерти това ще затрудни значително болните от диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежки форми на хипертония, които ще трябва да купуват медикаментите за лечението си на свободния пазар.