Главният секретар на МВР не смята, че е нужно включването на армията в извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса у нас. Това стана ясно от участието на ком. Ивайло Иванов в предаването „Плюс-минус“ по Нова тв.Той напомни, че главно армията е използвана по охрана на границата, където с МВР си взаимодейства добре.

„Какво очакват като се включи армията? Никой не говори тук армията да се включи с оръжия, да стреля. Надявам се никога да не се наложи да се включи армията. Това ще означава, че кризата е овладяна“, коментира главсекът.

Според него не е необходимо към този момент да се налагат санкции за неизпълнение на забраните по примера на Гърция.

„За наша радост времето ни помага“, посочи той. И напомни, че МВР действа съобразно заръките на Националния щаб за борба с коронавируса, който отправя предложения за затягане на рестриктивните мерки при необходимост към Министерския съвет. Според Ивайло Иванов МВР си върши отлично работата. Главсекът похвали своите хора.

„Ние сме хората, които контролират тези мерки. Достатъчно подготвени сме, но все пак има нещо друго – те също са хора. Ние правим всичко възможно да изпълняваме служебните си задължения. Смятам, че се справят отлично. Докога ще издържим – докогата е необходмимо Искам да благодаря на всички“, заяви Ивайло Иванов.

Конкретно той каза, че в София през уикенда наистина МВР се е опитало да разпръсне хората, които са били из пътеките на Витоша.

„Специално в София ежеминутно получавам снимки на такива паркове и градинки, които бяха празни. От 20 г. съм полицаи в София, никога не съм я виждал така празна“, коментира той.

Що се отнася до сформирането на КПП-та на вход-изход на областните градове, Иванов отговори:

„Хаос е нормално да има, такова нещо не е правено досега у нас. Мисля, че всички реагираха много адекватно и много бързо. В момента, в който разбрахме, че се създава истерия за декларации за адрес, създадохме възможност да се изтегли документът от МВР“, обясни главният комисар.

23 КПП-та има в София, като са обхванати всички точки на столицата. Иванов коментира, че селата около столицата също са били включени.

Относно спазването на карантината сред ромите той коментира, че са помогнали рестриктивните действия, както и и полицейското присъствие. В тези махали има и медиатори, които съдействат за подобряване на организацията, каза още Иванов. Главният секретар подчерта, че МВР не дели кварталите на ромски или не, а навсякъде има достатъчно действия от страна на служителите на вътрешното министерство за спазване на реда.