Стволовите клетки на български бебета ще се съхраняват в тъканна банка в Саудитска Арабия. Това е съобщил пред родители д-р Асен Пачеджиев, шеф на "Крио Център България" – клон на "Крио Сейв", с когото 7500 български семейства са сключили договори за съхранение на генетичен материал от пъпна връв и кръв.

Пробите са прехвърлени в Полша, след като банката-майка фалира и около нея има куп скандали.

"Д-р Пачеджиев ни посъветва да не бързаме да сключваме договор с тъканната банка в Полша, тъй като цялата база данни е при арабите и всички контейнери ще бъдат прехвърлени за съхранение в Дубай", съобщи пред TrafficNews една от майките, която е в групата, заминаваща за Варшава за среща с шефовете на РBKM (Polski Bank Komorek Macierzystych), част от Famicord Group -петата най-голяма клетъчна биобанка в света.

След като не са успели да открият надеждна информация къде точно са пробите, дадени на "Крио Център България", десетина родители заедно с адвокат, журналисти и криобиолог ще бъдат във Вършава на 13 и 14 ноември, за да търсят на място контейнерите със стволови клетки от своите бебета.

TrafficNews вече ви разказа историята на Десислава и нейната битка с хаоса, който цари след прекратяването на дейността на "Крио Сейв" и "Крио Център България" у нас и преместването на генетичния материал в Полша. Макар че "Крио Сейв" е в банкрут, тя не е заличена от регистрите.

На родителите е обяснено, че пробите ще се съхраняват в РВКМ пет години, въпреки че те са сключили договори с и "Крио Център България" за 20 или за 25 години.

В момента "Фамикорд" няма юридически отношения със семействата. Затова те са готови да сключат 5-годишни договори, като това ще им струва по 98 евро на година. Полската банка е готова да съхранява пробите 20 или 25 г., колкото са контрактите с "Крио сейв", е казал на Десислава д-р Якуб Баран, шеф на полската банка.

Майките се питат защо след като "Крио Сейв" е знаела още през 2018 г., че няма да може да изпълнява задълженията си в следващите 20-25 г., е продължавала да сключва нови договори за съхранение на стволови клетки. Това е правил и българският клон, начело с д-р Пачеджиев до март 2019 г.

Родителите са притеснени и дали пробите са запазени при толкова премествания, като това в Полша е третото поред. От "Фамикорд" уверяват, че са застраховали транспортирането. Проблемът обаче е, че има множество контейнери само с номера без имена и обратното – налице е името на семейството, но не и под кой номер се води.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" все още не е отменила разрешението за дейност на тъканната банка, макар че шефът й Асен Пачеджиев поиска това преди няколко месеца.

Ако "Крио Център България" остане без лиценз, тя вече няма да може да бъде проверявана и санкционирана от агенцията. Дружеството е със запорирани сметки, тъй като НАП търси от него над 2.6 млн. лв. ДДС, а по казуса има висящо съдебно дело.
В България 11 тъканни банки се занимават със стволови клетки от пъпна връв, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 - в страни от Европейския съюз.

"Медицински надзор" започна извънредни проверки, които иначе са през 2 години. Очаква се резултатите да бъдат обявени до 10 дни.