Можем да помогнем на организма си да се противопостави на настинките и вирусите през зимата, ако заложим на определени храни.

Дори и да не избегнем заболяването, то поне да се справим по-леко с него.

Вижте храните, които ни пазят от бактериални и вирусни инфекции:

Кисело зеле

Много години единственият начин хората да се снабдяват през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле. Естествената ферментация превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесноусвоими. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото. За зимните месеци, които са бедни на плодове и зеленчуци, то е идеалната храна.

Чесън

Наричат чесъна природен антибиотик. Той е сред най-добрите храни, които ни пазят от вируси и настинки. Освен това чесънът съдържа калий и калций, както и съставки, които пречистват тялото ни от вредните бактерии.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на пробиотици – живи бактерии, които се грижат за доброто храносмилане и обмена на веществата.

Цитруси

Основната стойност на цитрусовите плодове е витамин С. Той помага и за възстановяването на тъкани, кости и кръвоносни съдове, а и при главоболие. Грейпфрутът, лимонът и мандарината съдържат много аскорбинова киселина.

Семена от анасон

Анасонът е билка със сладък вкус и много приятен аромат, която доказано помага при лечението на бронхити, простуда и пресипнал глас. На пазара може да откриете както цели, така и смлени семена от анасон. Но за лечение на ангина, ларингит или хроничен бронхит е най-подходящо да се пие чай от анасон.

Риба

По-мазната риба като сьомга, тон и скумрия е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат да се намали болката в тялото. Хроничното възпаление пречи на имунната система да работи с пълна сила и може да е предпоставка за по-сериозни болести особено през зимата. Доказано е, че омега-3 мастните киселини се справят с настинките и вирусите и заедно с това намаляват безпокойството.

Пилешка супа

Няма нищо по-мило от това любимият човек да донесе топла пилешка супа, докато ти лежиш в леглото, повален от коварната настинка. Оказва се, че тя има и полезни свойства. Пилешкото месо съдържа аминокиселината цистеин, която помага за разреждането на секретите в белите дробове, действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. В пилешките гърди има и цинк, който е много важен за имунната система. Освен това пилешкото месо съдържа аминокиселината хистидин, която се освобождава при бавното варене и спомага за по-доброто усвояване на цинка.