„В Германия се правят прекалено много операции“, казва един от известните лекари в страната - д-р Стефан Зауерланд от Кьолн. Той дава пример за 10-те най-чести операции, които могат да бъдат излишни.

1. Хирургия на гръбначния стълб

В Германия 800 хиляди такива операции се извършват годишно. Според лекаря приблизително една трета от пациентите не се нуждаят от тази операция. Понякога просто трябва да издържите болката, която ще отмине от само себе си след няколко седмици. И дори без болкоуспокояващи.

2. Операция на коляното

Според лекаря протезите на коляното или тазобедрената става се използват твърде рано. Ако такава операция се извърши до 50 години без особена нужда, струва си да се има предвид, че в бъдеще протезата ще трябва да бъде променена. Операцията обаче не е лесна, особено за по-възрастни хора.

3. Операция на рамото

Относно някои операции на рамото все още не е известно колко полезни и необходими са. Особено критикуван е така нареченият субакромиален синдром като индикация за операция на рамото.

4. Хирургия на простатата

В много случаи дори ракът на простатата може да се лекува с медикаменти. Въпреки това повечето мъже все още избират операция.

5. Мамография

По-голямата част от положителните резултати от подобни изследвания са фалшиво положителни. От 1000 жени, които уж имат рак, тестовете в крайна сметка се потвърждават само в около 6 случая. В същото време жените трябва да преминат много допълнителни прегледи и дори операции.

6. PSA тест

Този тест се използва за определяне на рак на простатата при мъжете. Вероятността за резултатите от него обаче е доста ниска. Много често лъжливите резултати от теста водят до ненужна хирургическа намеса, която може да причини други негативни последици. Дори ако тестовете са потвърдени, туморът при рак на простатата често расте доста бавно и може да бъде лекуван с алтернативни методи.

7. Катетеризация на сърцето

Отдавна е доказано, че процедурата за въвеждане на сърдечен катетър често е неефективна и дори опасна. Вместо да се използва катетър, неинвазивните методи могат да бъдат по-ефективни.

8. Измерване на очното налягане

Според лекаря повишеното вътреочно налягане може да се лекува както в момента, когато пациентът го усети, така и след предварителен преглед.

9. Хирургия на матката

По-възрастните жени с фибромиома (доброкачествени тумори) трябва да помислят внимателно преди да се подложат на операция за отстраняване на матката.

10. Профилактичен ЕКГ на сърцето

Всяко изследване трябва да бъде оправдано. Здравите хора се нуждаят от ЕКГ според определени показания и при определени рискови групи. Проучванията, които се провеждат точно така, често не само не предоставят полезна информация, но и подвеждат.

***

Това не са съвети какво да правите или да НЕ правите, а мнението на един немски лекар. Вероятно то не съвпада с мненията на други лекари, но е повод за размисъл. Затова и го публикуваме...

Източник: germania.one

Превод:Glas.bg