12 000 тона палмово масло е внесено у нас от началото на годината, което е двойно по-малко от същия период на 2019 г., обяви д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Според него цената на истинския кашкавал е над 9 лв./кг, а качественото сирене от мляко е поне 6 лв./кг.

Продуктите с цени под посочените били с прекомерно съдържание на вода и немлечни мазнини. Експертите съветват българите да се откажат да купуват евтини млечни продукти и да заложат на качеството.

"Консумацията на сирене с палма не е полезно за здравето, защото може да доведе до болести най-вече на сърцето", обясни той.

70% от внесеното палмово масло у нас е за консумация като заместител на млякото в сиренето и кашкавала и в кулинарията. Останалите 30% се използват в козметиката и за други цели.

"Тенденцията в производството на млечни продукти у нас е за намаляване на вредните им съставки", посочи на свой ред Магдалена Апостолова от Асоциацията на млекопреработвателите.

Според нея повечето мандри използват 100% българско сурово мляко, което подкрепя животновъдите и стимулира българското производство.

А след прекъсване заради коронакризата Българската агенция по безопасност на храните поднови проверките си на млечни продукти.

Масови проверки: Ядем ли палма вместо сирене и кашкавал?

Ще бъдат правени изследвания за наличие на немлечни мазнини и физико-химичен анализ. Той трябва да покаже дали е спазен технологичният процес. Самата процедура по вземане на пробите включва опаковане и запечатване на парче от млечния продукт в стерилен плик. Резултатите от тестовете ще бъдат готови от 5 до 7 дни.