Историята на заболяванията на Радостина Тодорова от София и на едно от трите й деца разказахме през 2016 г. Тя е пъстра, изпълнена с догадки, трудности и много търсения за лечение. Радостина е страдала от синдром на хроничната умора, с поддържане на субфебрилна температура. Първият й син трудно минал през бебешката физиологична жълтеница, имал обриви по лицето и тялото, ужасни колики и бронхиолит на 2-месечна възраст. Имал е също постоянна диария, болки в корема, въздух в червата, болки в гърдите, учестен пулс, главоболие, свръзхвъзбудимост, безсъние. Заключението след много изследвания е силна хистаминоза и пропускливост на червата. Лекарите търсят паразит, който е източник на чревното възпаление. А Радостина чете много, търси и открива различни методи за изчистване от паразити и патогенни бактерии. Ето как през следващите три години опитът й се обогатява с нови знания и открития. Радостина Тодорова го споделя специално за читателите на в. “Доктор”. 

“Майка съм на алергични по рождение деца. Допусках, че алергиите идват при тях вследствие на наследена от мен при ражданията патогенна флора. Направих много изследвания. Следвайки резултатите от биорезонансната диагностика, успях да премахна тези патогени с Райф лампа. Това беше дълъг процес, след който се надявах да изчезнат и хранителните алергии. Наистина, освободихме се от всички симптоми, алергиите отслабнаха, но останаха.  

Разбрах, че съвременният бич за хората е букет от невидими за имунната система микроби, които заедно (в коинфекция) отслабват, дори парират имунитета. Проведените клинични микрoбиологични проучвания сред хронично болни от Лаймска болест и автоимунни заболявания откриват в 65% от кръвните им проби едни и същи патогенни микроорганизми. Най-малкият и най-опасният от тях е Микоплазма. Това е толкова миниатюрна бактерия, че може да се побере в червените кръвни телца. Тъй като няма обвивка, 

е практически неуязвима за антибиотици 

и успява така да излъже имунната система, че да я накара да работи за нея. Съществуват около 200 вида микоплазма и само някои от тях са патогенни. Микоплазмата може да бъде пренасяна дори от комари и други насекоми. Така играчи в съвременния стелт отбор са Mycoplasma fermentans, Mycoplasma pneumonias, Chlamydia pneumonias, Clamidia trachomatis, Cytomegalovirus, Ebstein-Barr virus, Coxsackeivirus, Human parvovirus. Често срещани са и бактериите Стафилокок, Стрептокок и Протеус мирабилис, като протеусът е свързан с оксилатни проблеми“, обясни майката.

Тя и децата й също имали част от изброените бактерии и вируси, както и някои паразити. Паразитите били големите виновници за хистаминозата им. Това, което установила тя от опит обаче, е неверността на наложилото се схващане за кравето мляко като смъртоносна отрова, виновна за победния марш на хранителните алергии по света. Да, млякото има следи от антибиотици, гной и глифофосфати (хербициди) и т.н. Затова глобално погледнато има връзка с масовите здравословни проблеми. 

Радостина Тодорова

“Но аз и децата ми не ядем мляко от години, специално аз и синът ми - от 9 години. Теоретично 

пропускливата чревна стена може да се обнови за 4 - 6 месеца 

и след този период би могло да настъпи истинското оздравяване. При нас обаче алергии все още има, въпреки че от години не сме в контакт с този алерген. Ето защо, допуснах друга теория за произхода на алергията, която смятам да проверя. 

Наскоро оповестиха данни от мащабно проучване на Чикагския университет. Идентифицирана е бактерия Anaerostripes caccae, която предотвратява алергията към млякото. Чрез анализ, сравняващ микробиомите на здрави бебета и такива с АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко), и с пренасяне на биома върху опитни мишки е установено, че колонизирането на червата с Anaerostripes caccae предпазва от алергичен отговор към антигени на кравето мляко, включително увеличава нивата на имуноглобулините IgE и IgG в кръвта и на провъзпалителните цитокини. 

Това проучване е нова надежда за страдащите от хранителни алергии. Въпросният щам бактерии е от клас Клостридия, които произвеждат бутират и други метаболити, които благоприятстват изграждането на защитен мукозен слой (биофилм от положителни микроорганизми). Този биофилм блокира преминаването на хранителните алергени в кръвта и през кръвно-мозъчната бариера. Липсата на този щам в чревната флора води до развитието на хранителнии алергии. Бутиратът спомага за прехвърлянето на имунната защита от T2 към Т1, повишава имуноглобулините и създава добри условия за бифидофлората. 

Такъв пробиотик с Anaerostripes caccae в момента няма на пазара, но съществува пробиотик от същия род Клостридия - Clostridium butryricum, който се предлага от 1940 г. на пазарите в Япония и Китай. В отзивите за пробиотика се посочва, че наред с другите му положителни ефекти изчезват и хранителните алергии. В Китай търговското му име е Changlekangу, а в Япония - Miyarisan. Както знаем, азиатците поначало не са засегнати от алергии към кравето мляко, въпреки че съвременната им диета претърпя сериозни промени“, обясни Радостина.

Д-р Клингхарт и д-р Меркола  препоръчват споробазирани пробиотици 

при неврологични разтройства като аутизъм, болест на Паркинсон, Лаймска болест, множествена склероза и т.н. Здравословният биофилм, който създават тези бацили, предпазва според тях от електромагнитните лъчения, произвежда витамин С, витамин К, витамин В12 и бутират. 

Интересно в случая е, че нашите фермери използват бутират във фуража за бройлери, за да не прилагат антибиотици. Съществува и теория, че приемането на масло или Гхи (пречистено масло) по 1 - 2 супени лъжици на ден може да бъде също толкова полезно, тъй като маслото е форма на бутират - дискутирания метаболит, който произвеждат спорообразуващите бактерии в червата.

“Старо изследване на фецес (ДНК анализ на фекална проба) на сина ми, направено в “Метаметрикс” (САЩ), е добра илюстрация на горната теория. Семейството на Клостридия беше най-оскъдната част от непатогенната микрофлора в червата на детето ми. Имаше също понижено ниво на бифидобактерии. Този дефицит може да се обясни с подлагането ми на огромни дози антибиотик заради изключително чести пневмонии. Тогава изпробвахме с лекар от екипа на д-р Чирков нов френски метод, отхвърлен след време. Изглежда, такава флора съм предала и на децата. Предстои да тестваме азиатския пробиотик, за да проверим на практика дали ще е толкова ефективен и за нас”, допълни майката на три деца.

Мара КАЛЧЕВА