Математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, коментира ситуацията с COVID-19 в България и сподели предположенията си за развитието на заразата през следващите месеци.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици.

Този вирус не е чак толкова разпространен в тази България, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му повишеното спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее.

При достигане на 7000 заразени ученици или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират, смята той.

Според Витанов , първата вълна на коронавируса е приключила в края на август - началото на септември. С идването на втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.

"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден.

Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни той.

Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.

Според специалиста, ако не се изнамери работеща ваксина, разпространението на вируса може да продължи с години. За математика в момента данните сочат за по-бавното разпространие на вируса.

 

Проф. Витанов каза кой ще е критичният за епидемията месец