Проф. Марио Станкев е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и член на Управителния съвет на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Ето какви препоръки даде той за превенция на разширените вени и на хроничната венозна болест. 

- Проф. Станкев, какво представляват разширените вени и хроничната венозна болест?

- Разширените вени са заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Хроничната венозна болест представлява деструкция на венозната стена, което води до увреждане на клапния апарат. Когато венозните клапи вече не действат правилно и връщат кръвта обратно, се получава венозен рефлукс в подбедриците и стъпалата. Вените движат кръвта от долните крайници към сърцето, но при заболяване се забавя скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане (венозна хипертония). 

Увеличаването на венозното налягане води до изливането на формените елементи на кръвта в подбедрицата, до отоци, промяна на цвета на кожата и варикозни рани. Това е прогресиращо заболяване, което в крайните си стадии инвалидизира. Много често нагънатите, деформирани вени се възпаляват. В тях може да се образува и откъсне съсирек, който мигрира, може да се установи в белия дроб и да предизвика тромбемболия, която да доведе до фатален изход. Освен това в крайните стадии на венозна болест може да се стигне до некроза и ампутация на крайник. Ето защо хроничната венозна болест е изключително опасна. 

Проф. Марио Станкев

- Какви са първите симптоми на заболяването?

- В началните стадии на заболяването все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Признаците могат да бъдат лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта, подути глезени и стъпала в края на деня. 

- Какви са рисковите фактори?

- Жените са засегнати два пъти повече от венозната болест. Като рискови фактори за развитието й се приемат наследствеността, липсата на двигателна активност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия. Съществува наследствена липса на достатъчно колаген в съдовете, което води до тяхната деструкция. По време на бременност пък настъпва хормонален дисбаланс, плюс това плодът притиска тазовите вени, което създава още по-високо налягане в подбедриците и като цяло в долните крайници. 

Сред другите рискови фактори са обездвиженият начин на живот, наднорменото тегло, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене.

- Какви средства за превенция на венозната болест препоръчвате, за да не стигаме до крайните стадии на заболяването?

- Движението е основна превенция на венозната болест. Човек е създаден за движение, а ние прекарваме основно времето си в седяща поза или изправени на едно място, което е много вредно. По време на работа тези, които са принудени да стоят по цял ден изправени, може да пристъпват от крак на крак и да се изправят на пръсти и после на пети. 

Най-добре е при всеки удобен случай човек да се движи, да спортува, за да използва мускулната помпа и подпомогне венозните съдове. Само мускулите поддържат венозната система да функционира правилно и да няма застой на кръвта. Начинът ни на живот трябва да се промени още с началните признаци на това съдово заболяване. 

Може да си помогнем също с носене на ластични чорапи и чорапогащи, които предпазват от оток и поява на разширени вени и капиляри. Това не са старите, груби ластични чорапи, новите изглеждат естетично и са с различна степен на компресия. Вземането на венозни или флеботропни медикаменти вече  профилактира тежките форми и усложнения от хроничната венозна болест.   

Мара КАЛЧЕВА