Има си европейски изисквания как се регистрират новите заразни заболявания, включително и за COVID-19. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на извънредния брифинг.

По думите му трябва да бъде налице две неща - данни от наблюдаващ лекар и положителен PCR тест.  "Всеки положителен тест не се регистрира като нов случай. Затова се правят толкова много тестове. Имаш положителен PCR тест, то ти отделяш вируса. Ако човек има положителен PCR тест значи отделя вируса. Приказките, че може да нямаш вирус, а имаш останала RNK от вируса, са невъзможни", отсече Кантарджиев. 

"Ако днес съм положителен, а утре отрицателен, то вярно е, че всъщност съм положителен. Отрицателният резултат може да е заради не добре взет материал. Лошото съхранение също може да повлияе на отрицателния резултат", каза още професорът.

"Когато един вирус мине от животни към хората, то той става по-заразен и се предава по-лесно. Появи се една мутация, която го направи няколко пъти по-заразен. В страната ни имам 33 щама на вируса. Няма медицински доказателства, че вирусът е по-слаб и не е толкова смъртоносен", посочи той

"Засега има наблюдение - няма медицински доказателства, че вирусът е по-слаб. Той предизвиква същите усложнения. Изходът от заболяването до голяма степен зависи от възрастта и общото състояние на човека. Това е един от първите принципи на епидемиологията", уточни проф. Кантарджиев.

НА ЖИВО: Извънреден брифинг на Щаба и министър Ананиев