Днес ще обсъдим една от формите на хепатита, за която се знае и се говори по-малко. Става дума за хепатит Е. По темата говори проф. д-р Марияна Стойчева, д.м.н. -  специалист по инфекциозни болести, началник на Инфекциозната клиника в Университетска болница “Св. Георги” и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Проф. Стойчева е водещ специалист в диагностиката и лечението на инфекциозните заболявания. Тя е в ръководството на Дружеството по инфекциозни болести у нас.

Колко често се среща хепатит Е у нас? Какъв е причинителят на тази инфекция? Каква е клиничната картина, какви са признаците и симптомите на заболяването? В какво се изразява лечението на хепатит Е? 

- Проф. Стойчева, прочетох информация, че се увеличават случаите на хепатит Е, а ние не знаем почти нищо за тази форма на хепатита. Какво е характерното?

- Тази етиологична форма на хепатита прилича на хепатит А по това, че заразяването става през устата. Само че при хепатит А източник на инфекцията е човекът, а при хепатит Е са различни животни, най-вече прасета - както диви, така и домашни. Оказва се, че 40% от прасетата в свинефермите са инфектирани. Инфекцията възниква най-често при консумацията на недобре термично обработено месо. Знаете, че някои хора го предпочитат алангле. 

Искам да кажа, че е възможно и болният човек да се превърне в източник на инфекцията, но това се случва много по-рядко, освен това като източник не е така ефективен, както животните. Това е единственият етиологичен вариант на хепатит, при който източник на инфекцията са животни. При всички останали форми източник е човекът. Да, наистина хората са информирани по-добре за хепатит В, С и D, при които заразяването става чрез кръвта на пациента. А в случая с хепатит Е се случва след консумиране на месо. Пак казвам, предимно със свинско месо и без достатъчна термична обработка. 

- А малко или много са случаите на заразени хора с хепатит Е?

- 10 до 15% от случаите на остър хепатит са свързани точно с вируса на хепатит Е. А това не е никак малко. 

- Кои са рисковите групи, кого най-често поразява това заболяване?

- Заболяването поразява предимно, или може би го диагностицираме, понеже протича по-тежко, при хора с предварителни увреждания на черния дроб. Това са болни или с алкохолни увреждания на черния дроб, или с предшестващи хепатит В или хепатит С-вирусна инфекция. Като се наслагва и тази допълнителна хепатит Е-вирусна инфекция. Ето в тези случаи то протича доста тежко с много продължителен иктер, т.е., жълтеницата се задържа дълго време. Много по-дълго, отколкото при другите форми на хепатита. Освен жълтеницата, разбира се, и другите  изследвания, които показват функционално нарушение на черния дроб, остават повишени дълго време. 

Проф. д-р Марияна Стойчева

- Значи клиничната картина е тежка. Може ли да посочите другите признаци и симптоми?

- Така е, клиничната картина е тежка, особено при тези пациенти, които имат предварително увреждане на черния дроб. По отношение на признаците, те не се различават с нищо от тези при другите форми на хепатита. Т.е., отпадналост, безапетитие, тежест в стомаха и потъмняване цвета на урината една седмица след началото на заболяването. И един симптом, който се среща по-често при хепатит Е, това е сърбежът по кожата.

- Проф. Стойчева, в какво се изразява лечението на хепатит Е?

- Няма специфично етиологично лечение на хепатит Е. Има един противовирусен препарат, рибавирин се нарича. Но не е прието категорично прилагането му, защото той оказва ефект, когато вирусът е в кръвта и се размножава. А това е за сравнително кратко време. Но има наблюдения, че прилагането на този препарат подобрява клиничния ход на заболяването.

- И все пак, какво се предприема като алгоритъм на лечение на хепатит Е?     

- Прилагаме това, което използваме и при другите варианти на хепатита. Т.е., патогенетично лечение, вливания на водно-електролитни разтвори, витамини, хепатопротектори, които включват трансметил, карсил...

- А вярно ли е, че често се стига и до фатален край?

- Не, не е толкова често. 

- Но не е изключено, нали така?

- Не е изключено. Това обикновено се случва, когато пациентите имат хронична и напреднала увреда на черния дроб от предшестваща В- или С-вирусна инфекция; или от алкохолен хепатит; или от цироза. И на фона на цирозата като се вметне и тази допълнителна инфекция, това има значение за лошия изход от заболяването. 

- Какви са мерките за профилактика, за недопускане на хепатит Е? 

- Най-вече - никога не консумирайте месото алангле

Винаги - добра термична обработка. Важно е и за животновъдите, които се грижат за прасетата, за животни въобще - те трябва да спазват много добра лична хигиена, за да не се заразят. Но пак ще то кажа за пореден път - основно и най-важно е начинът на хранене. Не яжте недостатъчно термично обработено месо.  

- Моля ви да припомним основните предпазни мерки и за хепатит А, именно от гледна точка на личната хигиена...  

- Знаете, че неговото начало е през септември, когато учениците се събират в училище. По повод профилактиката, благодаря ви за този въпрос, защото искам да изтъкна нещо важно. Припомням ви, че преди няколко години имахме епидемия от хепатит А точно през лятото и то във връзка с басейните. Басейните, които сега се посещават изключително често. И там заразяването става от болен, но той може изобщо да не знае, че е такъв. Заразяването се случва по фекално-орален път. Затова трябва да предупреждаваме хората, че в момента басейните са много рисков фактор. Ако не се спазва лична хигиена, ако водата не се сменя и не се дезинфекцира, опасността е голяма. Да не пропускаме и факта, че има много частни басейни, които едва ли се контролират достатъчно добре.

Яна БОЯДЖИЕВА