В края на миналата седмица се проведе Националната конференция по неврохирургия, която събра в Правец специалисти от цяла България. Във фокуса на обсъжданията бяха съвременните методи за радикално отстраняване на глиалните тумори. Организатор на събитието тази година беше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Кои са най-интересните акценти на конференцията и кои европейски достижения могат да станат факт и у нас, разказа доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката.

"В големите клиники в страната, пациентите с тумори се оперират по начин, по който това би се случило и във водещите клиники в Европа. В професионален план бях приятно изненадан от една презентация, изнесена от лекар, работещ в Германия, който е бивш наш специализант. Става въпрос за нова система за постоперативен контрол, върху туморното развитие, която е на клинично изпитание в три звена в Европа. На болните се поставя един електромагнитен регулатор, който прилича на каските, с които се кара колело", обясни д-р Каракостов пред clinica.bg.

По думите му каската се носи известно време след операцията като функцията й е така да деполяризира клетъчната мембрана, че да се спре или поне да се забави растежа на тумора.

"Разбира се все още е рано да се отчетат много точно резултатите, тъй като в нашата работа една година е твърде кратък период. Засега експерименталните резултати са многообещаващи. Все пак за тези пациенти дори и 8 месеца удължаване на живота, при това с добро качество, си е от значение. Аз вярвам, че това може да е една от стъпките, различна от химио и лъчетерапията", уточни той.

Смята се, че при този метод се избягват вредните последствия от първите два. 

"Това, което се въведе съвсем отскоро, е една нова система за невронавигация Стелт (като изтребителите), която позволява много точен ориентир какви са границите, ако става въпрос за тумор, каква е дълбочината, на която той се е разпрострял. Това ни позволява в една толкова деликатна зона, където е скупчен целият нервен поток от мозъка към крайниците, да се осъществи максимално прецизна интервенция", разказа още лекарят.