Всеки знае колко важни са витамините. Тези биологично активни вещества контролират работата на всички системи на органи без изключение.

Статистиката показва, че най-често се наблюдава недостиг на витамин В12.

Колко опасно е това състояние? Какви симптоми трябва да търся?

Витамин В12 и неговият дефицит

Ролята на този витамин не може да бъде подценявана. Трябва да се отбележи, че това биологично активно вещество участва в синтеза на червени кръвни клетки. В допълнение, витамин В12 е жизненоважен за нормалното функциониране на нервната система.

Д-р Мила Арнаудова: Инфекциите и простудите повишават нуждата от витамин А

Кобаламин не се произвежда от човешкото тяло - ние го получаваме само отвън. Витамин В12 е богат на месо, млечни продукти и някои зърнени храни.

За хора, които са отказали храна от животински произход и глутен се препоръчва периодично да приемат витамини под формата на добавки.

Слабост и умора 

Специалистите твърдят, че един от най-честите симптоми на витамин В12 е умората и слабостта. Защо се случва това?

Когато тялото не получи достатъчно количество от това биологично активно вещество, тялото спира да произвежда червени кръвни клетки. Както е известно, червените кръвни клетки осигуряват транспорта на кислород и въглероден диоксид в тялото. Намаляването на броя на червените кръвни клетки води до развитие на анемия, която е придружена от слабост и честа замаяност.

Да, разбира се, умората може да бъде свързана с физическо или психологическо претоварване, безсъние. Но ако тя продължава дълго време въпреки правилното хранене и подходящия режим на сън и почивка, тогава трябва да се направи кръвен тест - лесен и бърз начин да се потвърди наличието на анемия. 

Витамин Е не предпазва от рак, но може да го провокира

Изтръпване на ръцете и краката

Клетките на нервите в човешкото тяло са покрити с миелинова обвивка. Тя не само защитава нервните влакна, но и ускорява предаването на нервните импулси. Но за производството на миелин е необходим витамин В12.

На фона на неговия дефицит настъпва разрушаване на миелиновите обвивки, в резултат на което нервите губят способността да предават импулси - ето защо пациентите се оплакват от изтръпване в пръстите на ръцете и краката. 

Координационни нарушения

Загубата на миелиновата обвивка може да доведе до загуба на чувство за допир, както и до увреждане на проприорецепторите - клетки, които получават информация за вашата позиция в пространството и положението на определени части (органи) по отношение на вашето тяло.

Ако често се спъвате, падате, губите равновесие без видима причина - това е показателно, че изпитвате липса на витамин B12.

Проблем с паметта

Нормално е от време на време да забравяте телефонния номер или фамилното име на колега, с когото рядко комуникирате.

Дали магнезият държи ключа към ползите от витамин D?

Но ако проблемите с паметта се появяват постоянно, тогава не трябва да ги пренебрегвате - това може да се дължи на увреждане на миелиновите обвивки и разрушаване на нервните центрове и окончания.

Депресия

Обвзело те е чувство на депресия? В работата и в личния живот всичко е наред, но не можете да преодолеете тъгата и апатията?

Да, причината може да е емоционална, но трябва да се има предвид, че един от симптомите на дефицит на витамин В12 е депресивно състояние. Развитието му отново е свързано с увреждане на миелиновите обвивки и нарушено функциониране на нервните клетки.

Не пренебрегвайте собственото си здраве. Ако сте забелязали едно или повече от горепосочените нарушения, тогава трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на тест./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!