Очаква се след пет години всеки втори да е с наднормено тегло, като в момента 40 на сто от хората над 18 години в света са с наднормено тегло, коментира проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване.

Сред българките: 32 на сто са с наднормено тегло, посочи проф. Каменов.

"Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване", каза на свой ред доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

Той обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение.

Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при жените, то се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др.

"Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5 на сто", посочи още доц. Попиванов.

Терапията, по думите му, трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия.

Според медиците няма универсална диета – липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще.