Пастата за зъби далеч не се използва само по основното си предназначение от години. Едно от тях е за борба с пъпки.

До каква степен обаче е безопасна за употреба с подобна цел?

Тъй като пастата за зъби е предназначена за зъбите, а не за кожата, тя не бива да се нанася върху пъпките, било то по лицето или друга част на тялото. Защо? Първо, до скоро пастите за зъби съдържаха съставката триклозан. Това е антимикробно вещество, широко използвано в пастата за зъби. В клинични проучвания се показва, че триклозан може да предизвика рак на кожата. За щастие, от няколко години в пастите за зъби не се поставя триклозан.

Въпреки това, пастата за зъби все още не е безопасна опция за лекуване на пъпките, тъй като в нея се съдържат други съставки, които могат да навредят на кожата. Сред тях са натриев лаурил сулфат, натриев бикарбонат, алкохол, сорбитол, ментол, водороден пероксид. Нито една от съставките не е подходяща за кожата, защото причинява дразнения. Също така, пастата за зъби има нормално pH, а pH на кожата попринцип е по-кисела. Следователно, нанасянето на паста за зъби върху кожата може да наруши естественото ѝ pH и да доведе до получаване на обриви.

В проучване, оценяващо 4 различни марки паста за зъби с различни химически състав, се установи, че 3 от тях дразнят кожата на 16 от общо 19 участници. Освен това те предизвикали леки до тежки кожни реакции, пише puls.bg.

Въпреки че пастата за зъби изсушава пъпките, тя изсушава и кожата около тях. Освен ефекта на изсушаване, химикалите в пастата за зъби може да причинят влошаване състоянието на съществуващите пъпки. Освен това може да причинят появата на нови.

Затова пастите за зъби не се считат за ефективно лечение на кожни проблеми като пъпки, тъй като тяхното предназначение е единствено за борба с микробите в устната кухина.

Вместо паста, може да се използват други естествени продукти за заличаване на пъпките. Такива например са маслото от чаено дърво, алое вера. И все пак, най-добре е да се направи консултация с дерматолог, който да назначи подходящо лечение, ако пъпките не могат да се заличат в домашни условия.