Загуба на вкус и обоняние са нови симптоми, констатирани при болните от COVID-19. Това бе потвърдено и от началника на Националния щаб на редовния брифинг - ген. Венцислав Мутафчийски. Преди дни се появиха сведения, че част от болните са получили липса на обоняния и вкус, като първи симптоми.

„Имаме съобщение от СЗО за тестуването. От председателя на дружеството по уши, нос и гърло, имаме становище, че може да се появи липса на вкус и обоняние. До тук знаем само, че се усеща сухота в гърлото. Проведох разговор и с мои колега в Италия, който е на първа линия с борбата на вируса. Той също ми сподели, че част от хората се оплакали точно в липса на вкусови усещания. Следим сатурацията, която  е много показателна, ако излезе над 90, то трябва да се хоспитализира пациента”, каза Мутафчийски.

Той засегна темата за лабораториите, като заяви, че вече е провел разговор с Министъра на здравеопазването.

„В Бургас, Плевен и Пловдив вече имат апаратура, дори са се снабдили с тестовете. Могат да заработят веднага след заповедта на министъра и да започнат доставките. Резултатаите ще бъдат готови много по-бързо. Не са надеждни бързите тестове, вече се убедих”, добави началникът на щаба.

Проф. Кантарджиев даде разяснения за различните тестове, които се правят т. нар. “Бързи тестове” са два вида. Първите са за наличие на антиген и се правят в първите дни, в които човек е заразен. Те обаче дават доста неверни резултати. Другите, които доказват наличиенто антитела, могат да хванат вируса едва на 7-9 ден от заболяването. Тези тестове са по-сигурни, но засега в България все още не са доставени. “Очакваме ги”, заяви ген. Мутафчийски. 

Той уточни, че не е против частните лаборатории да правят бързи тестове, но е против да се дава фалшива увереност на хора, чийто тест е показал отрицателен резултат, който може да се окаже неверен.