Семейство под карантина от Лом с отрицателни тестове за коронавирус остава без животоспасяващи лекарства, за да не бъде глобено с 4 000 лв – именно толкова е глобата, ако се наруши задължителната карантина.

Стефка Атанасова и съпругът й остават затворени у дома в продължение на 14 дни през септември, след като се установява, че майка й, която е приета в болницата с пневмония, два дни по-късно е диагностицирана като болна от коронавирус.

Когато им свършват лекарствата, се оказва, че доброволческият отряд в община Лом е разпуснат.

Стефка и съпругът и работят в болницата в Лом - тя в кухнята, а той кара линейка. Два дни след като майка й постъпва във вътрешно отделение с пневмония, от РЗИ Монтана им се обаждат, че тя е преместена в инфекциозно отделение с потвърден тест и те като нейни контактни лица имат 20 минути, за да се карантинират, разказа Стефка пред Дарик радио.

Оставайки без лекарства, двамата търсят помощ от кмета на община Лом. Той се свързва с кмета на село Долно Линево, където са се карантинирали. Така успяват все пак да си набавят медикаментите, чийто прием не трябва да спират.

По същия начин търсят помощ за набавяне на продукти от първа необходимост. Парите за лекарствата и продуктите подават през оградата, в плик, с ръкавици и с предпазни маски на лицата.