1850 пациенти са преминали през "Пирогов" в празничните дни. От тях 550 са деца до 18-годишна възраст. 170 възрастни и 50 деца са останали на лечение в болничното заведение.

"Тук режимът на лечение си е постоянен, 24-часов, което означава, че ние продължаваме да работим като в непочивните дни. Бяха извършени общо 60 оперативни интервенции - 15 при млади и 45 при възрастни пациенти", обясни директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Златаров пред БНТ.

Сред най-натоварените кабинети са вътрешните болести, педиатрията, травматологията и хирургията, добави той. За разлика от други години, по-малко са случаите на прекомерно потребилите алкохол. Няма случаи на деца, употребили алкохол. Повечето деца, които са приети в периода, са свързани с откритият преди година спешен педиатричен кабинет. Затова приемът на млади пациенти през този кабинет се увеличава.

"Имаме един-единствен случай с пиратка при един 60-годишен пациент. Апелирам за новогодишните празници много да внимават всички. Има доста пациенти не само от София, но и от цяла България с по-тежки травми. Знаете, имаше няколко по-сериозни катастрофи", добави Златаров.

С настъпването на Новата година се очаква да започнат и ремонтите в лечебното заведение.

"Очакваме ремонтите да започнат буквално след празниците. Успяхме да получим кредит от 13 млн. лева, с което ще бъдат обновени 5 сгради на "Пирогов", коментира директорът на болницата.