544 тона е количеството заразено със салмонела месо, внесено в България. От Министерството на земеделието обаче уверяват - продуктът не е стигнал крайния потребител. То е изкупено от фирми, които са го преработили за колбаси или са предлагали термично обработено. Това означава, че риск за здравето на хората няма.

Ресорният министър Десислава Танева заяви, че към момента установени и иззети са били около 109 тона от заразеното със салмонела пилешко. Крайното количество, известно до момента обаче е 544 тона, а не над 100, както беше обявено първоначално вчера.

Изпратени са били 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за опасните партиди с охладено пилешко месо от Полша. 15 от сигналите касаят един и същи производител.

Тези сигнали засягат няколко страни в Европейския съюз, сред които и България, обясни Танева, цитирана от bTV. Засегнати са общо 7 страни.

Стоката обаче не е за директна консумация, а за преработка. Затова не бил уведомен крайния потребител.

“БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, ако такава нотификация беше получена за хранителен продукт за директна консумация”, обясни Десислава Танева.

Българската агенция по безопасност на храните е стартирала проверки в търговската мрежа за наличности.

Танева посочи, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока заради европейските регламенти. Министърът поясни, че страната ни няма правомощия да забрани този производител да продава за България.