В ситуация на пандемично разпространение на коронавируса и настъпване на сезона на гриповете, е необходимо да се погрижим за имунитета си. Ето пет домашни средства, които ще се превърнат в най-верните ни помощници срещу настинката и грипа.

Добра хидратация 

Да останете хидратирани е нещо, към което трябва да се стремите, дори и да ви е студено. Приемайте достатъчно вода, сок, чай, супа, джинджифилов чай или топла вода с лимон и мед. Опитайте се да избягвате алкохола и газираните напитки, защото има дехидратиращ ефект, пише Вести.

Чай от джинджифил 

Тази напитка е изключително енергизираща, а освен това е и прекрасен начин за справяне с болки в гърлото. Джинджифилът намалява възпалението на лигавиците, които обвиват носните прегради и синусовата кухина. Ако го добавите в чая си, ще се възползвате от полезните му свойства и ще се освежите.

Гаргара с топла вода

Ако си създадете навик да правите гаргара с топла вода със сол, когато имате възпалено гърло, ще ускорите заздравителния процес. Гаргарата лекува драскащото гърло и носи временно облекчение на симптомите. Вместо вода със сол, можете да използвате и чай с мед.

Инхалации

Независимо дали се доверявате на народната медицина, или пък пиете лекарства, за да излекувате грипа, имхалациите остават едно от най-добрите средства за стимулиране на възстановителните процеси на тялото. Ако към горещата пара добавете 1-2 капки масло от чаено дърво или евкалипт, не само ще отпушите носа си, но и ще допринесете за здравето на кожата на лицето.

Витамин С

Важно е да обогатите менюто си с богати на витамин С плодове и зеленчуци, тъй като той играе много важна роля при борбата с вирусите. Пийте лимонена вода и прясно изцедени сокове от портокал и грейпфрут. Можете да добавяте и пресен лимонов сок към чая си, тъй като ще намали храчките. Сред богатите на витамин С храни са годжи бери, чушките, листните зеленчуци, кивито, ягодите и др.