Университетската болница "Александровска" получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат, благодарение на миналогодишното издание на дарителската кампания "Българската Коледа". Апаратът е необходим на Клиниката по педиатрия, превърнала се в своеобразен център, към който се насочват усложнени или трудно диагностични случаи от цялата страна в областта на детската пулмология и респираторната алергия. 

Новата система за ренгеновия апарат в клиниката, позволява възможно най-прецизна диагностика и проследяване на състоянието на малките пациенти, обясни пред Радио София детският рентгенолог д-р Евгения Еленчева, ръководителят на Рентгеновото отделение на клиниката:

"Получихме нова система за обработване на филм на рентгеновите образи  - DR система. Образите, които се получават с нея, са много качествени и няма нужда да се обработват. Това, разбира се, води до една прецизна рентгенова диагностика, което е много важно за всеки пациент. Времето, за което се получават образите, е много кратко -след експонацията образът излиза на монитора за по-малко от 8-10 секунди и можем да го видим веднага, което е много ценно за тежки пациенти".

С новата система за рентгена облъчването е сведено до минимум. Снимката определя най-точно дали има изменения в белия дроб дори и при астма. Вече има и първи случаи и на пневмония сред децата вследствие на грип, каза д-р Еленчева. По думите ѝ, рентгенографията при белодробните заболявания е от изключително значение за назначаването на лечение. 

В Клиниката по педиатрия годишно се лекуват над 1000 деца - освен с остри инфекции на дихателната система и бронхиална астма, с муковисцидоза, генетични белодробни заболявания и вродени малформации.

Лилия Герчева, БНР