На фона на дискусиите за втората вълна на коронавирус, Express пусна пълен списък с COVID-19 признаците, за които да внимавате.

Европа обсъжда началото на нова вълна на коронавирус с нарастване на процента на инфекция. Как да разберете дали сте се заразили с вируса? Ето пълен списък на знаците COVID-19, за които трябва да внимавате.

Преди това британски лекари от NHS (Националната здравна служба) посочиха следните сигнали като три класически предупредителни знака за коронавирус:

- упорита кашлица
- температура,
- промяна или загуба на обоняние, вкус.

Според тези експерти човек - ако има COVID-19 - ще изпита „поне един от тях“.

Официалното ръководство на здравните служби на други държави обаче декларира по-разширен списък на коронавируса. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) например съобщават: „Съобщава се за широк спектър от симптоми при хора с COVID-19“. Агенцията препоръчва да се обърне внимание на следните възможни признаци:

- треска или студени тръпки
- задух или затруднено дишане
- умора
- мускулна или телесна болка
- главоболие,
- възпалено гърло,
- назална конгестия или хрема
- гадене или повръщане
- диария.

На свой ред Световната здравна организация (СЗО) смята, че трябва да обърнете внимание на други признаци:

- конюнктивит,
- обрив по кожата
- обезцветяване на пръстите на ръцете и краката
- болка в гърдите или натиск
- загуба на реч или движение.

Всеки, който има изброените от специалистите симптоми, трябва да се самоизолира - да не ходи на работа, в училище или на обществени места, да не използва такси, да не излиза за храна и лекарства, да не допуска посетителите да влизат в къщата.